aA
Iš penkiolikos politinių partijų ir koalicijų tik dvi ketina skirti didelį dėmesį ir finansavimą kompiuterijos, interneto ir naujosios ekonomikos plėtrai.Interneto kompanija DELFI, siekdama išsiaiškinti, kokį dėmesį kompiuterijos, interneto ir naujosios ekonomikos plėtrai ketina skirti politinės partijos, išstudijavo partijų rinkimų programas.
Iš jų paaiškėjo, kad informacinės visuomenės kūrimui daugiausiai dėmesio ir pinigų ketina skirti Lietuvos liberalų sąjunga ir Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai).

Štai keletas punktų iš konservatorių programos: "Tėvynės Sąjunga sieks, kad elektroninis verslas būtų atviras, kad čia ir toliau būtų kuo mažiau biurokratinių suvaržymų. Vyriausybė turi siekti, kad kiekvienas mokyklą baigiantis mokinys turėtų tinkamus kompiuterinio raštingumo įgūdžius. Šie tikslai turi būti patvirtinti kaip biudžeto programos ir atitinkamai finansuojami. Sieksime, kad nuo 2003 metų kiekvienas aukštosios mokyklos bakalauro studijas baigęs studentas mokėtų dirbti su kompiuteriu ir internetu. Aukštosiose mokyklose turi būti įvestas ECDL (European Computer Driver Licence) sertifikavimas.

Nuo 2003 metų, kiekvienas moksleivis baigęs profilinę mokyklą, o nuo 2005 kiekvienas, baigęs dešimtmetę mokyklą, turi mokėti dirbti su kompiuteriu ir internetu. Skatinsime "Valstybės institucijų - Verslo įmonių" bendravimą internetu. Turi būti kuo greičiau imta įgyvendinti elektroninės Vyriausybės iniciatyva (e-Vyriausybė). Visa Vyriausybės informacija, susijusi su verslu, turi būti prieinama internete.".

Panašius pasvarstymus ir pažadus pateikia Liberalų sąjunga: "Globali pasaulinė ekonomika plėtojasi informacinės visuomenės link, kur dominuoja naujos taisyklės. Plėtojant informacinę visuomenę labai svarbu įsigyti tinkamą kiekį informacinių technologijų įrangos, bet tai nėra sunkiausiai išsprendžiama problema.

Lietuvos Liberalų Sąjunga numato įgyvendinti šias programines nuostatas:

1. Būtina priimti visų pagrindinių politinių partijų konsoliduotą ilgalaikę nacionalinę Informacinės visuomenės plėtros strategiją. Politines jėgas konsoliduojančia institucija galėtų tapti naujai įsteigtas Informacinės visuomenės komitetas LR Seime. 2. Visų visuomeninių organizacijų, privataus sektoriaus,žiniasklaidos, mokslo ir mokymo įstaigų, valdymo struktūrų konsoliduojančia institucija turėtų būti atkurta Informatikos politikos taryba prie LR Prezidento. 3. Informacinės visuomenės plėtrai skirtas lėšas tikslinga biudžete išskirti atskira eilute ir jas vertinti kaip investicijas į ateitį. 4. Kiekvienas vaikas baigęs vidurinę mokyklą turėtų kompiuterinį raštingumą. 5. Būtų įgyvendintas valstybės tarnautojų kompiuterinio raštingumo kėlimas. 6. Per tarnybos laikotarpį krašto apsaugoje tarnaujantis jaunimas įgytų kompiuterinio raštingumo pagrindus. 7. Būtų užtikrintas kompiuterinio raštingumo kėlimas visuose šalies regionuose. 8. Internetas turi būti laisvai prieinamas visiems Lietuvos gyventojams. 9. Reikia sukurti nemokomo Interneto struktūrą mokykloms. 10. Informaciją reikia pripažinti preke ir užtikrinti jos apsaugoti kaip nuosavybę

(plačiau galite pasiskaityti svetainėje www.lls.lt/.)

Kaip "Veido" savaitraščiui neseniai teigė vienas Konservatorių partijos lyderių, premjeras Andrius Kubilius, dabartinė Vyriausybė paskelbė 5 strateginius valstybės tikslus, kuriems sieks suteikti papildomą finansavimą.

"Ir vienas iš tų tikslų yra informacinės visuomenės kūrimas. Tam reikia kuo sparčiau kompiuterizuoti mokyklas. Apkarpius kitų sričių finansavimą mums pavyko sukaupti 24 mln. Lt, kuriuos ir skirsime informacinės visuomenės kūrimui. 14 mln. Lt skirsime mokyklų kompiuterizavimui - tai reiškia, kad kitąmet mokykloms bus nupirkta apie 3600 naujų kompiuterių. Kiek žinau, panašią sumą mokyklų kompiuterizavimui ketina skirti dar ir privačios telekomonukacijų bendrovės. Šiandien mūsų mokyklose vienu kompiuteriu naudojasi 75 vaikai, o mūsų tikslas, jog po trejų metų vienu kompiuteriu Lietuvoje naudotųsi 10 vaikų, kaip dabar yra daugelyje išsivysčiusių valstybių", - sakė A.Kubilius.

Veidas