aA
Pramonininkų konfederacija artėjančiuose Seimo rinkimuose rems Naujosios politikos bloką.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Lietuvos pramonininkų konfederacija Seimo rinkimuose nusprendė remti centristinės pakraipos politines sąjungas bei partijas, kurios, pasak konfederacijos vadovų, labiausiai atitinka pramonininkų lūkesčius. Konfederacijai priklausančios įmonės paragintos paremti "Naująją politiką" išpažįstančias partijas - tai yra Centro, Naująją ir Liberalų sąjungas.

Centro sąjungos pirmininkas Romuladas Ozolas Interneto kompanijai "DELFI" teigė, kad bendrovei "Baltijos tyrimai" palyginus įtakingiausių politinių partijų rinkimų programas su Pramonininkų konfederacijos nuostatomis, paaiškėjo, jog Centro sąjungos programa yra arčiausiai pramonininkų požiūrio į ūkio problemas.

"Tiesa, tai nereiškia, kad mes nusirašinėjome pramonininkų nuostatas, ar jog pramoninkai kopijavo mūsų programą, panašumai atsirado objektyviai", - dėstė R.Ozolas. Po Centro Sąjungos rikiuojasi Naujoji sąjunga, liberalai bei konservatoriai. Pasak tyrimo, Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos programa gana smarkiai skiriasi nuo pramonininkų nuostatų.

Neoficialiais duomenimis, pramonininkai beveik puse milijono litų ketina paremti A.Paulausko vadovaujamus socialliberalus, po 300-400 tūkst. Lt - centristus bei liberalus. Kitoms partijoms bus atseikėta po keliasdešimt tūkstančių litų. Įdomu tai, kad centro jėgas remti ketina ne tik B.Lubys, bet ir Vakarų Lietuvos pramonės bei finansų korporacija (daugiausiai - Naująją sąjungą), taip pat koncernas SBA (konkrečiai - centro bei liberalų partijas).

Konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys pabrėžė, kad su partijomis nebus sudaromos jokios sutartys, kaip buvo 1996 metais, kai pramonininkai pasirašė memorandumą su konservatorių partija.

"Mes nusprendėme remti programas. Kreipsimės į rinkėjus, kad paremtų partijas, kurių programos yra arčiausiai pramonininkų požiūrio į ūkio vystymą", - kalbėjo B. Lubys. Beje, pramoninkai prieš ketverius metus su konservatoriais pasirašytą memorandumą dabar vertina itin kritiškai. "Į mūsų siūlymus beveik nebuvo atsižvelgiama. Konservatoriai neįgyvendino didžiosios dalies memorandumo nuostatų dėl pramonės plėtros krypčių, vidaus ir užsienio ekonominės politikos, mokesčių sistemos pertvarkymo bei šalies valdymo reformos", - kalbėjo B.Lubys.

Ypač kritiškai pramonininkai vertina visai "šviežią" valdančiosios daugumos sprendimą įteisintį garantinį fondą, bei ketinimus padidinti minimalią algą. "Daugelis įmonių dabar išgyvena sunkius laikus, trūksta apyvartinių lėšų, o paskutiniai konservatorių sprendimai dar labiau smaugia gamybininkus, verslininkus", - kalbėjo konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas.

Anot pramonininkų, Lietuvoje turėtų būti pradėtos įgyvendinti naująją politiką deklaruojančių politinių grupių programos, nes reikia "pakeisti valstybės vystymosi būdą, o krašto politinę atmosferą iš supriešinančios paversti kuriančiąja".

Pramonininkų konfederacija naujajam Seimui siūlo užtikrinti visų ūkio subjektų lygiateisiškumą, maksimaliai sumažinti apribojimus naudotis nuosavybe. Pramonininkai nori, kad būtų besąlygiškai garantuojamas teisėtai įsigytos nuosavybės neliečiamumas. Tiek užsienio, tiek Lietuvos kapitalo investicijoms pirmuosius 3-5 metus siūloma taikyti apmokestinimo lengvatas. LPK taip pat siūlo pakeisti fiksuotą lito kursą į keičiamą fiksuotą lito kursą, įvertinant USD ir EUR santykio kitimą.

Rinkimų programų analizė, kurią atliko "Baltijos tyrimai"

Įtakingų Lietuvos politinių partijų rinkimų pragramų nuostatų palyginimas su Lietuvos pramonininkų konfederacijos nuostatomis


Naujoji sąjunga / socialliberalai 7,5
A.Brazausko socialdemokratinė koalicija 4,9
Centro sąjunga 7,7
Liberalų sąjunga 7
Tėvynės sąjunga(Lietuvos konservatoriai)6,6

Įvertinimas 10 balų skalėje, kur 1 - visiškai neatitinka, 10 - visiškai atitinka LPK nuostatas.

Veidas