aA
JAV apkaltino „Islamo valstybės“ (IS) kovotojus, kad Irako pajėgoms artėjant prie grupuotės citadele vadinamo Mosulo miesto, šie kaip gyvąjį skydą naudoja civilius, praneša BBC.
Mosulas
Mosulas
© Reuters/Scanpix

Manoma, kad Mosule šiuo metu tebėra 700 tūkst. gyventojų ir iki 5 tūkst. IS kovotojų.

Trečiąją Mosulo išlaisvinimo operacijos dieną Irako vyriausybės pajėgų vadas paneigė anksčiau skelbtą informaciją, esą buvo išlaisvintas netoliese esantis Karakošo miestas. Tačiau JAV remiama koalicija praneša IS išstūmusi iš 10 kaimelių.

Pirmadienį pradėta Mosulo išlaisvinimo operacija – dvikryptė: Irako vyriausybės pajėgos iš pietų juda į šiaurę, o jų sąjungininkai kurdai prie miesto artėja iš rytų.

JAV prezidentas Barackas Obama stengėsi išsklaidyti susirūpinimą dėl masinio civilių Mosulo gyventojų išvykimo. Jis teigė, kad yra parengti „planai ir infrastruktūra“, kurie padės suvaldyti galimą humanitarinę krizę.

Vašingtone žurnalistų paklaustas, ar civilius gyventojus IS naudoja kaip gyvąjį skydą, Pentagono atstovas kapitonas Jeffas Davisas atsakė, kad dėl to nekyla abejonių. „Žmonės mieste laikomi prieš jų valią“, – antradienį sakė jis.

Naujienų agentūros „Reuters“ telefonu kalbinti Mosulo gyventojai sakė, kad IS kovotojai neleidžia žmonėms palikti miesto ir dalį jų nukreipė į pastatus, kurie gali tapti oro antskrydžių taikiniais.

Jungtinės Tautos (JT) šiuo metu kuria naujas pabėgėlių stovyklas, kuriose galėtų apsistoti iš šio miesto pabėgę gyventojai. JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Irake Liz Grandė (Lise Grande) sakė, kad organizacija mano, jog per pirmąsias operacijos dienas ar savaites prieglobsčio gali prireikti maždaug 200 tūkst. žmonių.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.