aA
“Susitvarkyk savo kambarį!” – būtent taip prasideda daugelio tėvų ir vaikų karas. Nauji mokslo metai įneša naują impulsą, kuris gali padėti vaikams įdiegti organizuotumo – būtent čia, o ne vaikų miegamuosiuose ir yra didysis mūšio laukas. Kaip padėti vaikams susitvarkyti kambarį ir savo daiktus?
Žaislas
Išmėginkite šiuos mūsų patarimus ir į vaikų kambarius įneškite tvarką:

1. Pažiūrėkite vaiko akimis.

Nusileiskite iki savo vaiko akių lygio ir taip pradėkite tvarkytis. Pažiūrėkite į savo vaiko erdvę, lentynas, baldus ir daiktus jo akimis. Tas vaizdas jus gali nustebinti!

Suaugusiųjų baldai ir organizacinės sistemos visiškai neatitinka vaiko poreikių. Mažoms rankytėms sudėtinga susitvarkyti su sunkiai ištraukiamais drabužių stalčiais. Suveriamos spintos durys suspaudžia pirštukus ir iššoka, kai paspaudžiame apačioje. Spintos skersinis, ant kurio kabinami drabužiai visiškai nepasiekiamas, o suaugusiųjų pakabos vaikiškiems drabužėliams netinka. Tradicinės dėžės žaislams per dažnai subyra į mažiausias daleles.

Tvarkant vaiko kambarį, sprendimai turi būti patogūs pačiam vaikui. Jaunesnių vaikų kambaryje visiškai išimkite tamsaus kambarėlio duris. Nuleiskite žemiau skersinius kabinamiems drabužiams ir nupirkite vaikiškų pakabų.

Žaislas

Naudokite ant grindų statomas dėžes žaislams, atvirus plastikinius krepšius vaiko kojinėms ir apatiniams drabužiams. Sudarykite vaikui sąrašą, kuriame būtų nurodyta, ką kas dieną reikia sutvarkyti. Tvarkydama vaiko kambarį, pastangas perleiskite vaikui.

2. Į procesą įtraukite patį vaiką.

Atisisakykite pagundos visą betvarkę atakuoti viena ir į visas puses iššvaistyti šiukšlių maišus. Grieždama dantimis ir grasindama vaikui “Tu tvarkysies šitą kambarį pats ir jis bus švarus!” problemos šaknų nepasieksite – juk jūsų tikslas – išmokyti vaiką organizacinių ir tvarkymo metodų.

Vietoje to, į organizacinį procesą pažiūrėkite kaip į mokymo veiklą ir visą dėmesį sutelkite į vaiką. Kaip jo vadovas, tirkite, kas padeda, kas netinka, kas vaikui yra svarbu, kas sukelia problemas ir kodėl vaikas nori tvarkytis.

Tapdama savo vaiko partnere, jūs išsikovosite didesnius šansus sukurti organizacinę schemą ir sistemą, kuri vaikui iš tikrųjų atrodys protinga. Jei vaikas į šį reikalą bus įtrauktas, jis geriau supras organizacinę logiką ir išlaikys naujai pertvarkytą kambarį tvarkingu.

3. Rūšiuokite, dėliokite ir paprastinkite.

Tai tikras galvosūkis! Vaiko kambarys paprastai būna mažas, dažnai juo dalinasi keli vaikai ir dažnai juose nebūna įmontuotų erdvių saugojimui. Tačiau šie kambariai dažniausiai glaudžia kasmet išaugamus drabužius, galybę žaislų ir netgi namų ūkių rakandus iš kitų kambarių. Vaikai negali kambaryje išlaikyti tvarkos, jei spintos - užgrūstos, stalčiai - prikimšti, o žaislai dengia kiekvieną kilimo centimetrą.

Sprendimas: rūšiuokite, dėliokite ir paprastinkite. Pradėkite drabužiais: išrūšiuokite juos! Sezoninius ir išaugtus drabužius dėkite kur nors kitur. Galiausiai, supaprastinkite! Juk jūsų sūnus nedėvi visų 27 marškinėlių, kuriais užgrūstas jūsų stalčius. Pašalinkite atliekamus, o nešiojamiems palikite tiek vietos, kad jie galėtų tvarkingai ir švariai gulėti.

Jaunesniems vaikams milžiniškam žaislų kiekiui sprendimas yra žaislų biblioteka. Naudodama dideles plastikines uždengiamas dėžes ar netgi plastikines šiukšlių dėžes žaislų atrinkimo rūpesčius palikite “žaislų bibliotekai”. Dėžes laikykite kitoje vietoje keletą mėnesių. Po to vieną dieną apkeiskite vaiko žaislus tais, kuriuos buvote paslėpusi – taip seni, atsibodę žaislai vaikui vėl taps įdomūs ir visą laiką nesivolios po vaiko kojomis kambaryje.

Vyresni vaikai gali išnaudoti viršutines spintų lentynas ir ten dėti rečiausiai vartojamus daiktus. Panaudokite senas batų dėžutes, į jas sudėkite smulkius daiktus.

4. Talpinkite, aptverkite ir kontroliuokite.

Žaislų dėžės ir atviros lentynos yra netinkama vieta vaikų daiktams, ypač tiems, kuriuose daug smulkių dalelių. Tvarkydama žaislus, naudokitės tokia logika: “talpinti, aptverti ir kontroliuoti.”

Prieš sudėdama žaislus į jų vietas, juos sudėkite į dėžutes. Mažesniems žaislams - mažesnes dėžutes, didesnes plastikines dėžes - kaladėlėms, mašinytėms, dar kitas – pliušiniams žaislams. Naudokite specialius konteinerius žurnalams, komiksams, video žaidimams, kompaktiniams diskams ir muzikos įrašams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.