aA
Pasak Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministrės Amber Rudd, darbo leidimai yra viena iš svarstytinų galimybių siekiant sumažinti imigraciją po "Brexit" referendumo, tačiau bet kokie pokyčiai privalo būti teigiami šalies ekonomikai, praneša BBC.
Londonas
Londonas
© Vida Press

Duodama interviu BBC A. Rad teigė, kad pasiūlymas dėl darbo leidimų "yra vertingas" ir kol kas neatmetami jokie variantai.

Tačiau, pasak jos, Europos Sąjungos (ES) valstybės narės gali įvesti savo apribojimus, įskaitant reikalavimą britams įsigyti vizas norint keliauti po ES.

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministrė sakė, kad britai balsavo už išstojimą iš ES siekdami sumažinti imigraciją į šalį.

A. Rudd pakartojo, kad Didžiosios Britanijos premjerė atmetė taškais paremtą migracijos iš ES kontrolės sistemą, nes "ji paprasčiausiai neveiktų". Prieš "Brexit" referendumą tokią sistemą sukurti siūlė šalies pasitraukimą iš ES rėmę politikai.

Anot A. Rudd, vidaus reikalų ministerija svarsto kitą alternatyvą - reikalauti migrantų, atvykstančių iš ES, turėti darbo leidimus. Ji pareiškė, kad ministerija šiuo metu nuodugniai svarsto, ar bus įvesta darbo leidimais paremta sistema, ar kitokia tvarka.

Paklausta, kokie galimi kompromisai dėl laisvo žmonių judėjimo ribojimo ir galimybės naudotis bendra ES rinka, ministrė atsakė, kad Didžioji Britanija galės laisvai kontroliuoti atvystančių žmonių skaičių, kai tik išstos iš ES su viena ar dviem sąlygomis.

Paklausta apie konservatorių partijos tikslą sumažinti migracijos saldo (skirtumą tarp išvykusiųjų ir atvykusiųjų) iki dešimčių tūkstančių, vidaus reikalų ministrė teigė, kad valdžia yra visiškai pasirengusi sumažinti migraciją iki šio rodiklio, nors tam prireiks laiko. Remiantis naujausiais duomenimis, Didžiosios Britanijos migracijos saldo siekia +327 000 per metus.

Valdžios atstovė taip pat paminėjo, kad vyriausybė svarsto sumažinti į Didžiąją Britaniją atvykstančių žmonių skaičių, kurie naudojasi studentų vizomis, bet pridūrė, kad visiškas draudimas nebus įvestas.

Kalbėdama apie tikimybę, kad britams teks susimokėti prieš keliaujant į ES, vidaus reikalų ministrė priminė, kad tai dvipusės derybos ir toks variantas neturėtų būti atmetamas, nes šalis siekia laisvo apsisprendimo teisės.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.