aA
Šeštadienį iš psichiatrinės ligoninės buvo paleistas prieš 35 metus į JAV prezidentą Ronaldą Reaganą šaudęs Johnas Hinckley Jaunesnysis, praneša „Reuters".
Johnas Hinckley
Johnas Hinckley
© AFP/Scanpix

61 metų Dž. Hinklis apsigyvens pas savo senyvą motiną uždaroje gyvenvietėje Viljamsburge, Virdžinijos valstijoje. Ten pastaraisiais metais jis lankydavosi prižiūrimas JAV slaptosios tarnybos, kai būdavo laikinai išleidžiamas iš psichiatrinės ligoninės.

Federalinis teisėjas liepos mėnesį nurodė paleisti J. Hinckley iš Šv. Elžbietos ligoninės Vašingtone, nes jis nebekelia grėsmės sau ir aplinkiniams. Per 1982 m. vykusį teismą jis buvo pripažintas nepakaltinamu, jam tuomet buvo diagnozuota depresija ir psichozė. Šios būklės, anot vyro gydytojų, jau išnyko.

Kai J. Hinckley buvo 25 metai, jis buvo susižavėjęs aktore Jodie Foster, kuri Martino Scorsesės filme „Taksi vairuotojas" suvaidino paauglę prostitutę. Įkvėptas pagrindinio herojaus, kuris filme planavo nužudyti kandidatą į prezidentus, Dž. Hinklis 1981 m. kovo 30 d. šovė į R. Reiganą prie viešbučio Vašingtone, taip tikėdamasis sužavėti J. Foster.

JAV prezidentas nukentėjo nuo šūvio į plaučius, tačiau pasveiko. Tuo metu jo atstovas spaudai Jamesas Brady dėl patirtų šautinių žaizdų tapo visiškai neįgalus, jis mirė 2014 m.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.