aA
Šeštadienį, kilus naujiems neramumams tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų Kašmyro slėnyje, šiaurinėje Indijoje, žuvo du jaunuoliai. Bendras per neramumus slėnyje žuvusiųjų skaičius pasiekė 75. Apie tai šeštadienį pranešė Džamu ir Kašmyro valstijos policija.
Masiniai neramumai šiaurinėje Indijoje jau nusinešė 75 žmonių gyvybes
Neramumai Indijoje
© Reuters/Scanpix

Teisėsaugos institucijų duomenimis, abu žuvę jaunuoliai dalyvavo susirėmimuose Botengo ir Tukro miestuose, pietinėje Kašmyro slėnio dalyje. Vietos gyventojai mėtė akmenis į policininkus, ir šie buvo priversti panaudoti ginklą.

Džamu ir Kašmyro valstijoje, kurioje dauguma gyventojų - musulmonai, jau du mėnesius išlieka įtempta padėtis. Indijai priklausančioje Kašmyro regiono dalyje šiuo metu vyksta didžiausi neramumai per šešerius pastaruosius metus, liepą policijai nužudžius jauną separatistų vadą, idealizuotą dalies jaunimo. Tai sukėlė žmonių pyktį ir smurto proveržį. Po to, kai liepos 8 dieną Indijoje žuvo didžiausios Indijos Kašmyro sukilėlių grupuotės "Hizb-ul-Mujahideen" vadas Burhanas Vanis (Burhan Wani), valstijoje prasidėjo masiniai neramumai, per kuriuos iš viso žuvo 75 žmonės, nukentėjo apie 10 tūkstančių. Iš jų sužeista per 3,5 tūkst. policijos ir ginkluotųjų pajėgų darbuotojų. Sudeginta ir nuniokota apie 90 policijos nuovadų, kitų vyriausybinių įstaigų, apie 2 tūkst. separatistų, kaltinamų antivyriausybiniais veiksmais, sulaikyta.

Šeštadienį Indijos centrinė valdžia nusprendė įvesti į Džamu ir Kašmyrą papildomas karines pajėgas. Anot Naujojo Delio, masinius protestus remia ir organizuoja kovotojai, kurie skverbiasi į šalį iš kaimyninio Pakistano teritorijos. Valdžios manymu, ekstremistai naudojasi mečetėmis kaimų vietovėse kaip savo išpuolių organizavimo būstinėmis.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.