aA
Vilniaus miesto savivaldybė siūlo įteisinti 100 eurų kompensacijas darželinukams, kurie į darželius nepatenka mažiausiai metus.
Vilniuje siūlomos 100 eurų kompensacijos nepatekusiesiems į darželį mažiausiai metus
© DELFI / Karolina Pansevič

Sostinės valdantieji šio kompromiso pasiekė po socialdemokratų siūlymų skirti kompensacijas visiems į darželius nepatekusiems darželinukams.

Numatoma, kad kompensaciją galėtų gauti nuo 2 iki 6 metų vaikai, kurie vietos darželyje savivaldybės eilėje laukia mažiausiai metus ir nelanko privačios įstaigos.

„Jiems būtų mokama 100 eurų kompensacija, ją jie galėtų panaudoti savo nuožiūra: arba auklei samdyti, arba panaudoti patys, jei įsipareigoja savo vaiką patys prižiūrėti namuose. Arba galės lankyti privatų darželį ir kaip ir iki šiol, gauti kompensacija“, – BNS sakė meras Remigijus Šimašius.

Siūloma, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo 2017-ųjų. Savivaldybė nurodo, kad vienerių metų laukimo eilėje terminas siekiant kompensacijų nustatytas dėl to, kad „yra tikimybė, jog vaikas gaus darželį per pirmus metus nuo prašymo pateikimo datos“. Be to, savivaldybėje taip pat suteikta teisė registruoti vaiką tik jam gimus, o savivaldybės darželiuose nėra grupių, kuriose vaikai ugdomi nuo gimimo iki 1 metų.

Meras teigia, kad naujai tvarkai būtų taikomi ir dabar galiojantys apribojimai, vienas svarbiausių – vaiko tėvai turėtų būti mažiausiai metus registruoti Vilniuje.

Savivaldybės duomenimis, šiuo metu eilės patekti į darželius laukia 4823 vilniečių vaikai, kuriems yra 2–6 metai ir kurie nelanko privačių darželių.

Anot R. Šimašiaus, skaičiuojama, kad papildomoms kompensacijoms kasmet reikėtų ne daugiau kaip 4 mln. eurų.

„4 mln. eurų turbūt yra absoliuti maksimali riba, kiek reikės papildomai tam išleisti. Tikslesni skaičiai dar rengiami, bet bet kokiu atveju, kadangi vietų darželiuose trūkumą sprendžiame, dabar ji yra mažesnė, negu buvo anksčiau, bet dar išlikusi, kol ji yra, ta programa veiks“, – sakė jis.

Minėtų sprendimu savivaldybė taip pat įsipareigotų per metus parengti rekomendacijas tėvams ar globėjams bei teikti konsultacijas dėl ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo, o nuo kitų metų pradžios organizuoti pozityvios tėvystės kursus.

Klausimą po dviejų savaičių pradės svarstyti Vilniaus taryba.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos visiems privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.