aA
Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas penktadienį paskyrė buvusį vicepremjerą Bakytžaną Sagintajevą savo ilgalaikio sąjungininko vyriausybės vadovo Karimo Masimovo įpėdiniu, premjerui skirdamas šalies saugumo vadovo postą.
Bakytžanas Sagintajevas
Bakytžanas Sagintajevas
© Sputnik/Scanpix

Nuo 2014 metų ministrų kabinetui vadovavęs K. Masimovas buvo atleistas iš pareigūnų ir ketvirtadienį paskirtas šios Centrinės Azijos valstybės vidaus saugumo vadovu po vietos radikalų smurto protrūkio šalyje šią vasarą.

B. Sagintajevo paskyrimas premjeru kuriam laikui turėtų užtildyti kalbas apie galimą N. Nazarbajevo 53 metų dukters Darigos paaukštinimą.

Kai kurie apžvalgininkai prabilo apie tai, kad Dariga pakeis savo 76 metų tėvą prezidento poste po to, kai 2015 metais prezidentas ją paskyrė vicepremjere.

N. Nazarbajevas valdė Kazachstaną beveik be jokių varžovų nuo 1991 metų, kai šalis tapo nepriklausoma, subyrėjus Sovietų Sąjungai. Jis iki šiol nėra įvardijęs savo įpėdinio.

Penktadienį prezidentas pareiškė, kad didelio ministrų kabineto pertvarkymo nebus, kadangi šis „atlieka savo darbą šiuo sunkiu laiku“.

Pedagoginį ir ekonominį išsilavinimą turintis B. Sagintajevas yra buvęs šiaurinio Pavlodaro regiono gubernatorius ir N. Nazarbajevo partijos „Nur Otan“ pirmininko pavaduotojas, o 2012 metais jis buvo paskirtas prekybos ir plėtros ministru.

Nuo 2013 metų B. Sagintajevas užėmė vicepremjero postą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.