aA
Turkija ir Europos Sąjunga (ES) penktadienį susitarė mažinti įtampą, kilusią po sužlugdyto liepos 15-osios perversmo Turkijoje, nes tai aptemdė Ankaros perspektyvą prisijungti prie ES, rašo AFP.
Johannesas Hahnas, Federica Mogherini, Mevlutas Cavusoglu, Omeras Celikas
Johannesas Hahnas, Federica Mogherini, Mevlutas Cavusoglu, Omeras Celikas
© AFP/Scanpix

ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini ir už plėtrą atsakingas Komisijos narys Johannesas Hahnas, po sužlugdyto karinio perversmo besilankydami Turkijoje, sakė, kad turėtų būti atidaryti nauji ilgo Ankaros prisijungimo proceso prie ES skyriai ir svarstomas vizų režimo liberalizavimas.

Po bandymo Turkijoje įvykdyti karinį perversmą kai kurie Turkijos ir ES pareigūnai įsivėlė į žodžių karą. Briuselis smerkia po pučo vykdomus valymus, o Ankara yra nepatenkinta dėl ES solidarumo stokos.

„Pagrindinis elementas, dėl kurio susitarėme, yra tas, kad daugiau kalbėsimės vieni su kitais ir mažiau vieni apie kitus, rodydami visišką pagarbą“, – po pokalbio su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu ir ministru ES reikalams Omeru Celik sakė F. Mogherini.

F. Mogherini teigimu, abi pusės išsamiai aptarė, kaip užtikrinti, kad būtų apsaugota teisinė valstybė. Vykdydama valymą Turkija susilaukė kritikos. Šalis atleido ir sulaikė tūkstančius asmenų, įtariamų ryšiais su perversmu.

Anot politikės, pagrindinis susitikimo rezultatas – pasiektas įsipareigojimas vesti dialogą ir dirbti kartu visose bendradarbiavimo srityse.

M. Cavusoglu pridūrė: „Privalome dirbti kartu, nes yra problemų, kurios turi įtakos visiems žmonėms. Jei yra problema, privalome kartu ją spręsti“.

Savo ruožtu J. Hahnas sakė, kad „Turkija buvo, yra ir visados bus šalis kandidatė. O šaliai kandidatei reikia taikyti aukštesnius standartus“. Jis pabrėžė, kad vizų režimo liberalizavimas į ES keliaujantiems turkams vis dar įtrauktas į darbotvarkę. Anot J. Hahno, kaip galima greičiau turėtų būti atidaryti 23 ir 24 prisijungimo proceso skyriai, kurie apima teisingumą, teises, laisvę ir saugumą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.