aA
Rugsėjo 8 d. į Ugniagesių gelbėtojų mokyklą suvažiavo geriausi apskričių pareigūnai. Čia buvo surengtas Geriausio valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūno konkurso finalas. Po atkaklios kovos geriausio ugniagesio gelbėtojo kategorijoje nugalėtoju buvo pripažintas Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 1-osios komandos ugniagesys gelbėtojas Remigijus Balčiūnas.
Geriausias šalies ugniagesys: stengiuosi namo emocijų ir skausmo nenešti
© VPGT

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad varžybų metu savo žinias ir gebėjimus jame demonstravo ugniagesiai gelbėtojai, skyrininkai, pamainos vadai, vairuotojai, Bendrojo pagalbos centro skambučių administratoriai ir pajėgų valdytojai, nugalėję pirmajame ir antrajame šio konkurso etapuose rajonuose ir apskrityse.

Geriausias šalies ugniagesys: stengiuosi namo emocijų ir skausmo nenešti
© VPGT

R. Balčiūnas šiame konkurse dalyvauja antri metai. „Pernai šiek tiek suklupau atlikdamas dvi rungtis, tad per šiuos metus labiau pasigilinau į teoriją, stengiausi palaikyti gerą fizinę formą ir šiemet sunkių rungčių nebuvo, - šypsojosi nugalėtojas. – Jaučiau, kad galiu nugalėti. Varžybų metu laikiausi plano, kurį buvau susidaręs, ir 90 proc. mano sumanymų pasiteisino.“

Pasak ugniagesio gelbėtojo, jo darbe labai svarbu fizinis ir psichologinis pasirengimas ir, žinoma, noras padėti į nelaimę patekusiems žmonėms. R. Balčiūnas ugniagesiu gelbėtoju dirba aštuonerius metus. Per tą laiką jis yra išgelbėjęs ne vieno žmogaus gyvybę. Už tai yra apdovanotas VPGT pasižymėjimo ženklu „Ugniagesio gelbėtojo žvaigždė“. Jis taip pat turi ir naro kvalifikaciją. Ugniagesys teigia, kad sunkiausia jam būna parą budėti, kai nėra jokių įvykių.

Ugniagesio gelbėtojo darbą R. Balčiūnas pasirinko sekdamas vyresniojo brolio pėdomis. „Visada norėjau dirbti kažką ekstremalaus. Šiaulių universitete studijuodamas kūno kultūros ir sporto pedagogiką, tuo pačiu metu baigiau ir ugniagesių gelbėtojų kursus. Džiaugiuosi, kad radau savo gyvenimo kelią ir kol kas nieko nenoriu keisti,“ – sakė jis.

Jis labai džiaugėsi ir savo komanda: „Puikiai sutariu su kolegomis ir vadovybe, malonu su jais dirbti, kartu išsprendžiame visas problemas. Po skaudžių gaisrų ir avarijų, kuriuose žūsta žmonės, išsikalbame su kolegomis, stengiuosi namo emocijų ir skausmo nenešti. Padarei darbą – ir turi pamiršti.“

Laisvalaikiu R. Balčiūnas daug laiko skiria sportui – dviračiui, sporto salei ir boksui. Namuose jo laukia šeima ir šešiametis sūnus, su kuriuo jis stengiasi praleisti daug laiko. Beje, sūnus kol kas nežada sekti tėčio pėdomis. Jis svajoja būti policininku, kaip ir senelis. O dabar ugniagesio planuose – pastatyti šeimai namą.

Konkurse geriausio ugniagesio gelbėtojo kategorijoje antrąją vietą užėmė vienas stipriausių šalies ugniagesių Andrius Vitkevičius iš Alytaus APGV, trečiąją – praėjusių metų nugalėtojas Linas Černiauskas iš Kėdainių PGT.

Geriausio skyrininko kategorijoje antrus metus iš eilės nugalėtoju tapo taip pat vienas stipriausių šalies ugniagesių Mindaugas Valaitis iš Vilniaus APGV, antroji vieta atiteko Mariui Grabiui iš Alytaus APGV, trečioji – Vidui Rasimavičiui iš Klaipėdos APGV.

Geriausias pamainos vadas – Remigijus Uleckas iš Marijampolės APGV. Antrosios vietos trečius metus iš eilės niekam neužleido Andrius Liegus iš Alytaus APGV, trečioji vieta atiteko Sergejui Pavliukovič iš Vilniaus APGV.

Geriausiu vairuotoju šiemet pripažintas Ramūnas Šukys iš Marijampolės APGV. Antroji vieta atiteko Tautvydui Lendraičiui iš Tauragės APGV, trečioji – Marijui Naujokui iš Klaipėdos APGV.

Susumavus visus rezultatus, geriausia komanda pripažinta Marijampolės APGV, antroji vieta atiteko Alytaus APGV, trečioji – Šiaulių APGV komandoms.

Bendrojo pagalbos centro skambučių administratorių kategorijoje nugalėjo BPC Klaipėdos skyriaus jaunesnysis specialistas Lukas Gelžinis, antrąją vietą užėmė BPC Vilniaus skyriaus jaunesnysis specialistas Roman Volkov, trečiąją – BPC Klaipėdos skyriaus jaunesnioji specialistė Kristina Kerinaitė.

Bendrojo pagalbos centro pajėgų valdytojų kategorijoje nepralenkiamas buvo BPC Vilniaus skyriaus jaunesnysis specialistas Andžej Kuzmickij, antrąją vietą užėmė BPC Klaipėdos skyriaus jaunesnioji specialistė Erika Gudebskaitė, trečiąją – BPC Alytaus skyriaus jaunesnioji specialistė Eglė Kiguolytė.

Konkurso metu buvo vertinamos pamainos vadų, skyrininkų, ugniagesių gelbėtojų ir vairuotojų teorinės žinios, jų gebėjimai kuo greičiau apsirengti apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, gesinti gaisrą, nugabenti tariamą nukentėjusįjį pirmosios pagalbos darbuotojams. Vairuotojams buvo surengtas ir vairavimo meistriškumo patikrinimas.

Bendrojo pagalbos centro skambučių administratoriai ir pajėgų valdytojai konkurse atliko objekto, tarnybos ir asmens paiešką internete, imituojant konkrečią situaciją, privalėjo surinkti būtiną informaciją, tinkamai įvertinti situaciją, nustatyti teiktinos pagalbos poreikį ir teikti nukentėjusiam asmeniui pasiūlymus, patarimus bei rekomendacijas.

Šiemet Geriausio valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūno konkurso finalinį etapą vertino ne tik Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei Ugniagesių gelbėtojų mokyklos pareigūnai, bet ir praėjusių konkursų nugalėtojai.

Geriausias šalies ugniagesys: stengiuosi namo emocijų ir skausmo nenešti
© VPGT
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.