aA
Žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius, viešųjų ryšių specialistas Aurelijus Katkevičius sako, kad po Seimo rinkimų Vyriausybę formuos arba socialdemokratai, arba konservatoriai, tik ne valstiečiai žalieji.
Aurelijus Katkevičius
Aurelijus Katkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tai A. Katkevičius kalbėjo naujoje komunikacijos konsultanto Mykolo Katkaus vedamoje laidoje „Įspėjantis pranešimas“. Ji DELFI TV eteryje pasirodys pirmadienį.

A. Katkevičius – ne tik „Verslo žinių“ žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius. Jis turi didelę patirtį ryšių su visuomene srityje – kūrė Rolando Pakso įvaizdį prezidento rinkimų metu, vadovavo ryšių su visuomene agentūroms.

M. Katkus sakė metų pradžioje politikoje pastebėjęs lūžį – po dviejų šulinyje nuskandintų vaikų vyravo jausmas, kad šalyje kažkas netvarkoj. Tada M. Katkus aiškina supratęs, kad valdžia tikrai keisis. Tuomet jis manė, kad valdžia keisis į liberalų pusę, mat dabar jau buvęs jų lyderis Eligijus Masiulis įkūnijo sveiko proto politiką.

„26 metai – kartos laikas. Iš tikrųjų keičiasi kartos, tie žmonės, kurie buvo sekretoriai, direktoriai, vykdomųjų komitetų pirmininkai, dabar jie gali būti bet kurioje partijoje ir jie turi natūraliai, kaip ir aš, eiti namo, sėdėti po palme ir finale numirti taikiai apsupti anūkų. Karta pasikeitė, turi ateiti nauja karta, E. Masiulis simbolizavo tą naują efektyvią kartą“, – apibendrino A. Katkevičius.

A. Katkevičiaus teigimu, žmonės pasiilgo efektyvumo, tvarkos, jiems pabodę marazmai, nuomonių keitimai, žengiamas vienas žingsnis į priekį ir du atgal.

„Tai, kad galimai neblogas lyderis visiškai susimovė, nereiškia, kad buvo paneigta biologija – kartos vis tiek keičiasi ir vis tiek atsiras žmonių iš naujosios kartos, ir tai nebūtinai bus anūkas, kurie vėl simbolizuos efektyvią, tvarkingą veiklą, adaptaciją prie naujai pakitusio pasaulio“, – prognozavo A. Katkevičius. Jo minimas anūkas – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis, politikos patriarcho Vytauto Landsbergio vaikaitis Gabrielius Landsbergis,.

A. Katkevičiaus nuomone, didžiulė dalis, planavusių balsuoti už Liberalų sąjūdį, nebalsuos visai, dalis bandys ieškoti naujų lyderių. Pašnekovas ragino būti pilietiškais ir pabandyti pasinaudoti reitingavimo mechanizmais. „Jei kažkurioj zonoj jums nepatinka talibai, iškelkit tai, kas jums patinka, jeigu jums nepatinka kokie nors diedukai kaip aš, iškelkit jaunus į viršų, bet darykit tai“, – balsuoti ragino žurnalistas.

Džiaugiasi, kad šįmet neturime lietuviško Trumpo

Vis dėlto A. Katkevičius prognozuoja, kad aktyvumas Seimo rinkimuose bus kaip niekada mažas. A. Katkevičiaus vertinimu, dabar tarsi vykdomas eksperimentas – tikrinamės, kiek realiai kiekviena politinė jėga turi elektorato, kuris neagituojamas, bet kokiu oru ateis balsuoti.

„Niekam nerūpi nauji rinkėjai, niekam nerūpi pervilioti rinkėjus, visi dabar kažko laukia, o rinkimai po mėnesio ir tokia dykra, kokios nesu matęs senokai. (…) Mane tik džiugina, kad šiuose rinkimuose neturime kažkokio lietuviško Trampo. Valstiečiai netraukia, mes jau apturėjom savus trampus visais žanrais anksčiau“, – šiųmetinę situaciją apibendrino „Verslo klasės“ redaktorius.

Jo manymu, jei ne projektas „Balsuok atsakingai“, iš viso Lietuvoje artėjančių rinkimų nesijaustų. A. Katkevičiaus teigimu, šiuo metu Trumpo tipo žmogus Lietuvoje sulauktų populiarumo, nes vyrauja visuotinis „taip toliau gyventi nebegalima“, trokštama pokyčių.

A. Katkevičius prognozuoja, kad po rinkimų laukia partijų dėlionė. Jo nuomone, Lietuvai tokios dėlionės yra gerai, nes derinimų, kompromisų keliu pasiekiama rezultatų. Tiesa, jis užsiminė, kad po tokių dėlionių matome graudžius rezultatus, pavyzdžiui, Švietimo ir mokslo ministerijoje (šios ministerijos vadovė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė dėl savo veiklos itin kritikuojama – DELFI).

„Vyriausybę formuos arba socdemai, arba konservatoriai. Iš valstiečių nėra ten kam formuoti. Taip, jie bus svarbūs, gaus Kultūros, galbūt net ir Švietimo ir mokslo ministeriją. Toje dėlionėje neišvengiamai jie dalyvaus su vienais ar su kitais, jie taip ir pozicionuojasi, kaip kažkada Darbo partija ar Tautos prisikėlimo partija“, – tai, kad valstiečiai žalieji bus koalicijos partneriai, tačiau nebus Vyriausybę formuojanti partija, mano A. Katkevičius.

DELFI primena, kad remiantis naujausiais visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje laimėtų valdantieji socialdemokratai. Už juos savo balsą pasiruošę atiduoti 15,8 proc. respondentų.

Tačiau nelabai daug nuo socialdemokratų atsilieka Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuriai simpatiją jaučia 13,4 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų.

Trečioje vietoje įsitvirtino Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Už šią politinę jėgą balsuotų 10,7 proc. apklaustųjų. Toliau rikiuojasi Valentino Mazuronio vadovaujama Darbo partija, nors pats partijos pirmininkas rinkimuose dalyvauti neketina. Šios partijos sąrašo lyderis bus Kęstutis Daukšys. Šiuo metu Darbo partijos populiarumas siekia 7,3 proc., prieš mėnesį jis buvo panašus – 7,6 proc.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.