aA
Graikija, susirūpinusi dėl Europoje plintančios ksenofobinės retorikos, bandys ieškoti bendrų sąlyčio taškų su kitomis pietų Europos šalimis. Su migracijos mastais bandančių susidoroti pietinių Europos Sąjungos (ES) narių susitikimas penktadienį įvyks Graikijos sostinėje Atėnuose, praneša AFP.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras
© AFP/Scanpix

Septynių Viduržemio jūros valstybių susitikimo tikslas - kovoti su bendrijoje pasireiškiančiu "kraštutiniu, rasistiniu" požiūriu ir netolerancija, ketvirtadienį sakė Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras.

Susitikimas, kuriame dalyvaus ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as bei Italijos premjeras Matteo Renzis, įvyks praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai per vieną dieną Viduržemio jūroje buvo išgelbėta 6,5 tūkstančio migrantų. Tai buvo rekordinis per vieną dieną išgelbėtų migrantų skaičius.

Keturias valandas truksiantis susibūrimas pietų Europos valstybėms bus proga susitarti dėl bendros pozicijos įvairiais klausimais prieš kitą mėnesį Bratislavoje vyksiantį didesnio masto ES šalių viršūnių susitikimą. Jame dalyvaus visos ES valstybės narės, išskyrus Didžiąją Britaniją, o jo metu bus aptariama bendrijos ateitis po "Brexit" referendumo.

Vadinamoji Višegrado šalių grupė, kurią sudaro Vengrija, Slovakija, Čekija ir Lenkija, ragino ES užimti griežtesnę poziciją migracijos klausimu.

"Višegrado šalims negalima leisti dominuoti diskusijose dėl Europos ateities", - Prancūzijos dienraščiui "Le Monde" teigė A. Tsipras.

Į Atėnus taip pat turėtų atvykti Portugalijos, Maltos ir Kipro lyderiai. Tačiau Ispanijos ministro pirmininko pareigas einantis Mariano Rajoy susitikime nedalyvaus, nes yra užsiėmęs bandymais suformuoti koalicinę vyriausybę.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.