aA
Pietų Korėjos kariškiai penktadienį pranešė manantys, kad Šiaurės Korėja įvykdė iki šiol galingiausio savo branduolinio užtaiso bandymą, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“.
Seulas: Šiaurės Korėja įvykdė galingiausio savo branduolinio ginklo bandymą
© Reuters/Scanpix

„Manome, kad Šiaurė šiandien atliko branduolinį bandymą“, – agentūra citavo neįvardytą Gynybos ministerijos pareigūną.

„Sprogimo galia, manoma, buvo apie 10 kilotonų – (jis yra) galingiausias iš iki šiol įvykdytų Šiaurės“, – pridūrė šaltinis.

Iki šiol galingiausiu laikytas trečiasis Šiaurės Korėjo branduolinis bandymas, įvykdytas 2013 metų vasarį. Jo galia buvo 6–9 kilotonos.

Pietų Korėjos, Japonijos ir JAV seismologai penktadienį užfiksavo stiprius 5,3 balo požeminius smūgius netoli Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligono Pungjė-ri vietovėje.

Penktadienį ši komunistinė valstybė mini savo įkūrimo 68-ąsias metines.

Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas yra „savinaikos“ aktas, sako Seulas

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye penktadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą naujausią branduolinio užtaiso bandymą ir sakė, jog tai yra „savinaikos“ veiksmas, dar padidinsiantis komunistinės šalies izoliaciją tarptautinėje arenoje.

Nuskurdusi, bet branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja penktadienį ryte įvykdė jau penktąjį branduolinį bandymą, rašoma Park Geun-hye pareiškime ir priduriama, kad tokie veiksmai yra „grėsmingas iššūkis“ tarptautinei bendruomenei.

„Atlikęs branduolinį bandymą Kim Jong Uno režimas tik užsitrauks daugiau sankcijų ir taps dar labiau izoliuotas... Toks kurstymas dar paspartins jo judėjimą į susinaikinimą“, – sakė Pietų Korėjos vadovė.

Pietų Korėjos kariškiai pranešė, kad tai buvo iki šiol galingiausias Pchenjano branduolinis bandymas, o sprogimo galia siekė apie 10 kilotonų.

Šis bandymas įrodo Kim Jong Uno „maniakišką neatsakingumą“ ir jo nenumaldomą siekį ignoruojant tarptautinės bendrijos kritiką pasigaminti galingą branduolinių ginklų, sakė Park Geun-hye.

„Didinsime spaudimą Šiaurės Korėjai ir pasitelksime visas įmanomas priemones, įskaitant papildomas ir griežtesnes tarptautinės bendruomenės ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijas“, – sakė prezidentė.

Šiuo metu Laose viešinti Park Geun-hye užbaigs vizitą anksčiau nei numatyta ir penktadienį vakare grįš į Seulą, informavo jos atstovas spaudai.

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe savo ruožtu pareiškė, kad Šiaurės Korėjos pastarasis branduolinis bandymas yra „visiškai nepriimtinas“.

„Faktas, kad Šiaurės Korėja įvykdė branduolinį bandymą, yra visiškai nepriimtinas Japonijai“, – sakė jis.

B. Obama perspėja Šiaurės Korėją dėl „rimtų pasekmių“ po jos 5-ojo branduolinio bandymo

JAV prezidentas Barrackas Obama perspėjo Šiaurės Korėją dėl „rimtų pasekmių“ po jos 5-ojo branduolinio bandymo ir konsultavosi su Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiais, penktadienį pranešė Baltųjų rūmų atstovas.

„Prezidentas pabrėžė, kad tęs konsultacijas su mūsų sąjungininkais ir partneriais, siekiant užtikrinti, kad provokaciniai Šiaurės Korėjos veiksmai sulauktų rimtų pasekmių“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

Šiaurės Korėja paskelbė, kad „sėkmingai“ įvykdė penktąjį branduolinį bandymą, o Pietų Korėja nurodė, kad šis sprogdinimas buvo galingiausias iš Pchenjano iki šiol įvykdytų.

Baltieji rūmai, užuot vadinę šį įvykį branduoliniu bandymu, kalbėjo apie „seisminį aktyvumą“ šalia žinomos Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų bazės.

B. Obamai buvo pranešta apie padėtį, kai jis „Air Force One“ lėktuvu iš Azijos skrido namo, sakė J. Earnestas.

Jis taip pat sakė, kad B. Obama, kuris į Vašingtoną sugrįžo penktadienį po vidurnakčio, dar būdamas lėktuve telefonu susisiekė su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye ir Japonijos premjeru Shinzo Abe.

„Prezidentas patikino, kad JAV nenutraukia saugumo įsipareigojimų mūsų sąjungininkams Azijoje ir visame pasaulyje“, – pridūrė J.Earnestas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.