aA
Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini nori Briuselyje įkurti Europos kovinių grupių, kurios būtų pajėgios rengti karines intervencijas krizių atvejais, vadavietę.
ES užsienio politikos vadovė nori karinės vadavietės Briuselyje
© AFP/Scanpix

Pasiūlymas dėl kovinių grupių būstinės įkūrimo yra vienas iš keturių „prioritetinių“ pasiūlymų, kuriuos ji pateiks Europos Sąjungoms vyriausybėms, Britanijai nusprendus trauktis iš Bendrijos, F.Mogherini sakė ketvirtadienį paskelbtame interviu Italijos dienraščiui „La Repubblica“.

Pabrėžusi, kad ji nekalba apie Europos Sąjungos kariuomenės formavimą, F. Mogherini pareiškė, jog artėjant Britanijos pasitraukimui, kitų ES valstybių vyriausybės nebeturi priežasčių, dėl kurių negalėtų judėti į priekį ir suteikti Bendrijai gynybinį pajėgumą, kurio seniai siekia Europos federalistai ir kuriam priešinasi Londonas.

Pasak F. Mogherini, dabar egzistuojantys tarptautiniai greitojo reagavimo daliniai, kuriuos ji pavadino kovinėmis grupėmis, turi pradėti veikti.

„Mes galime ir privalome priimti sprendimą padaryti juos priemone, kurią galima panaudoti, kai mums reikės greitos europinės intervencijos“, – sakė buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė.

Antrasis A. Mogherini pasiūlymas bus pritaikyti ES steigimo sutarčių 44-ąjį straipsnį, kuris leidžia mažesnei šalių grupei organizuoti karinius veiksmus visos Bendrijos vardu.

Trečiasis pasiūlymas yra susijęs su „bendros vadavietės įkūrimu Briuselyje; ji vadovautų visoms dabartinėms ir būsimoms karinėms ir civilinėms operacijoms“, – kalbėjo F. Mogherini.

„Ji galėtų tapti branduoliu, aplink kurį galima būtų formuoti bendrą Europos gynybos struktūrą“, – sakė ES užsienio politikos vadovė.

Pasak F. Mogherini, ketvirtas pasiūlymas būtų Europos vyriausybėms „sukaupti išteklių milžiniškoms investicijoms, kurių reikia gynybos sektoriuje“.

F. Mogherini taip pat jau pradėjo diskusijas su ES šalių vyriausybėmis dėl ES visuotinio saugumo strategijos. Ji sakė, kad po „Brexit“ vyrauja „bendras sutarimas dėl būtinybės judėti į priekį šioje srityje“.

„Jeigu pažiūrėsime į visuomenės apklausas, pagrindiniai europiečių susirūpinimą keliantys dalykai yra ekonomika ir saugumas. Vidaus saugumas numato ir išorinį matmenį, – kalbėjo F. Mogherini. – Gerai būtų paaiškinti, kad mes nekalbame apie Europos kariuomenę, bet apie Europos gynybą, – tai, ką tikrai galime padaryti, pradėdami dabar“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.