aA
Jeigu ministras negalėtų atlikti savo funkcijų ilgiau kaip 14 dienų, siūloma numatyti, kad visas jo funkcijas galėtų vykdyti ir jį pavaduojantis ministras.
Juras Požėla
Juras Požėla
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tokią Vyriausybės įstatymo pataisą įregistravęs Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad tai išspręstų praktines problemas, kylančias kai ministras ilgesnį laikotarpį negali atlikti savo funkcijų, pvz., negalėtų būti patvirtinti strateginiai ir metiniai veiklos planai, ministerijos administracijos struktūra.

"Projektu siekiama įtvirtinti teisės normas, leisiančias ateityje išvengti situacijų, kokia dabar yra susiklosčiusi Sveikatos apsaugos ministerijoje, kai ministrui ilgai negalint eiti savo pareigų, jį pavaduojantis ministras negali vykdyti visų funkcijų, kurių nevykdymas gali sukelti nemažai problemų",- sako A. Sysas.

Pasak politiko, dabartinis teisinis reguliavimas sukelia praktinių problemų, kai ministro pavadavimo laikotarpiu negali būti atliekamos funkcijos, kurių atlikimas neišvengiamas, nes reikia atleisti ar priimti valstybės tarnautojus ar darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis, juos skatinti, skirti tarnybines ar drausmines nuobaudas, pašalpas ar atlikti kitas su žmogiškųjų išteklių valdymu susijusias funkcijas.

"Ypač tai sukelia daug problemų, kai ministras pavaduojamas ilgesnį laikotarpį, nes nurodytų funkcijų neatlikimas gali sutrikdyti normalų ministerijų darbą. Pastaruoju metu gana ilgą laiką sergant sveikatos apsaugos ministrui, jį pavaduojantis kitos valdymo srities ministras negali atlikti sveikatos apsaugos ministrui nustatytų funkcijų, sveikatos apsaugos ministerijos veiklos organizavimo srityje",- sako A. Sysas.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisą, bus užtikrintas ministrų vykdomų funkcijų nepertraukiamumas.

Siekiant kuo greičiau išspręsti sudėtingą situaciją, susidariusią dėl Sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos ligos, įstatymo projektą Seimas planuoja svarstyti skubos arba ypatingos skubos tvarka.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.