aA
Viešojoje erdvėje susikirto prezidentės Dalios Grybauskaitės ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pozicijos. Ministras teigė, kad dėl „auksinių įrankių“ pats kreipėsi į prokuratūrą ir prašė ištirti kainas, o prezidentė J. Oleką kaltina melu. Pasirodo, aukštos kainos kadaise buvo atsidūrusios kariuomenės akiratyje, bet pati kariuomenė baigė tyrimą be jokių rezultatų.
Kariuomenės klaida, „auksinių šakučių“ kainas palikusi paslaptyje
© Facebook nuotr.

„Kreipiuosi tiek į ministrą, tiek į socialdemokratų vadovybę – prisiimti politinę atsakomybę reiškia nustot daryti gėdą valstybei ir krašto apsaugos sistemai, tai reiškia, toks ministras negali dirbti ir dar išėjęs meluoti ir aiškinti, kad kreipėsi į prokuratūrą. Dėl pavadinimo, ne dėl kainos“, – pareiškė D. Grybauskaitė.

Pats J. Olekas teigė tokių žodžių įžeistas ir niekada nemelavęs: „Mes kreipėmės dėl mūsų darbuotojų pareigų neatlikimo, tai yra ar nėra mūsų darbuotojų kaltės sudarant šitą sandorį, ir antra – dėl kompanijos, ar nėra iš jos pusės sukčiavimo.“

Vis dėlto Generalinė prokuratūra paneigia tokias ministro kalbas. Pasak prokuratūros atstovės, iš tiesų kariuomenės akiratyje buvo atsidūrusios aukštos pirkimo kainos, tačiau pati kariuomenė šį tyrimą ir nutraukė ir dar padarė klaidą, per kurią apie aukštas pirkimo kainas negalėjo sužinoti ir prokuratūra.

Prokuratūra pradžioje nežinojo apie kainas dėl pačios kariuomenės klaidos

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė DELFI teigė, kad prokuratūra iš pradžių didelių kainų netyrė, nes pati kariuomenė padarė klaidą.

„Istorija yra tokia, kuri prasidėjo ne prokuratūros erdvėje, ji prasidėjo Krašto apsaugos ministerijoje. Ministerijos vadovybė gauna signalą iš savo departamento, kad yra kažkas negerai su pirkimais. Tuomet yra inicijuojamas generalinio inspektoriaus patikrinimas. Ministerija pati atlieka patikrinimą ir vasario 26 dieną nugula ant vadovo stalo išvada, kurioje tikrai yra fiksuota, kad kainos kelia įtarimą. Greta yra parašyta ir dėl to, kad yra sukčiavimo požymių, nes yra suklijuotos papildomos etiketės“, - kalbėjo E. Martinonienė.

Pasak jos, karo policija tinkamai nesurašė vieno dokumento dėl to apie įtartinas kainas prokuratūra nieko nežinojo: „Šią medžiagą generalinis inspektorius išsiunčia į kariuomenės karo policijos ikiteisminio tyrimo valdybą su prašymu įvertinti. Maždaug kovo 8-9 dieną valdyba surašo atsakymą pareiškėjui, kuriame parašo, kad jie įvertino, jog nėra nusikalstamos veikos požymių karių veiksmuose, dėl to jie nepradės ikiteisminio tyrimo, kuris ištirtų konkurso organizavimo aplinkybes, bet jie pradeda ikiteisminį tyrimą dėl galimo tiekėjo sukčiavimo.

Elena Martinonienė
Elena Martinonienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Niuansas yra tas, kad atsisakydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl konkurso organizavimo aplinkybių, ikiteisminio tyrimo pareigūnai nesurašo atitinkamo nutarimo. Nebuvo nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, todėl prokuratūra apie tai nieko nežino, prokuratūra to nevertino. Problema tokia, kad jeigu būtų toks nutarimas surašytas, jis privalomai būtų žinomas prokuratūrai, ji jį vizuotų ir galėtų pasakyti, ar tai tinkamas nutarimas, ar reikia pradėti ikiteisminį tyrimą. To tikrai, šiuo metu turimais duomenimis, nebuvo.“

Prokuroras pats suabejojo kainomis

„Prokuratūra maždaug kovo 12 dieną gauna pranešimą iš karo policijos ikiteisminio tyrimo valdybos dėl pradėto tyrimo dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo. Kalbame apie tą etikečių perklijavimą. Tyrime yra pasakoma, kad atvežtos pigesnės prekės nei numatyta, bet ne apie kainų problemą. Prokuroras atlieka tyrimą šiuo klausimu, visi veiksmai yra susiję, kad įrodytų arba paneigtų sukčiavimą. Finale prokuroras nusprendžia, kad kariuomenė turi teisę kreiptis į teismą, tačiau tai nėra nusikalstama veika taip, kaip ją apibrėžia baudžiamasis kodeksas“, - kalbėjo E. Martinonienė.

Pasak prokuratūros atstovės, atlikdamas tyrimą prokuroras pats suabejojo kainomis ir kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą: „Prokuroras gauna tyrėjų medžiagą. Apibendrindamas dokumentaciją, prokuroras suabejoja kainomis, bet tyrimas buvo ne apie tai. Prokuroras tą pačią dieną, birželio 1-ąją, kreipiasi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydamas įvertinti pirkimo organizavimą ir kainas, į ekspertinę tarnybą. Jis rugpjūčio 16 dieną gauna atsakymą, kad kainos yra per didelės ir procedūros pažeistos, yra korupcinių veikų požymių.“

Kariuomenės klaida kelia didelių abejonių, KAM skunde teismui nėra nė žodžio apie kainas

Ministras J. Olekas teigė, kad vienas iš aspektų, apie kurį pranešė prokuratūrai buvo aukštos kainos, tačiau dabar KAM yra apskundusi prokuratūros nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą teismui ir tame skunde, pasak prokuratūros atstovės, KAM neparašė nė žodžio apie aukštas kainas.

Kariuomenės klaida, „auksinių šakučių“ kainas palikusi paslaptyje
© DELFI / Andrius Ufartas

„Dabar nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Ir tai yra visiškai naujas tyrimas, ne tas, kuris yra apskųstas KAM dėl sukčiavimo. Dabar prokuroro nutarimas nutraukti tyrimą dėl sukčiavimo yra svarstomas teisme, teismas įvertins. Aš pati skaičiau skundą į teismą, ten nebuvo nė vieno žodžio apie tai, kad tyrimo metu nebuvo įvertintos konkurso organizavimo aplinkybės, pirkimo organizatoriaus veiksmai“, - sakė E. Martinonienė.

Pasak jos, kariuomenės klaida, dėl kurios prokuratūra iš pat pradžių nesužinojo apie abejotinas kainas, taip pat kelia abejonių: „Naujas tyrimas pradėtas tik rugpjūčio 30 dieną, bet visi klausimai susiję su tuo, kodėl buvo toks konkursas, sąlygos, ar tame nebuvo piktos valios ir nusikalstamų veikų, bus šio tyrimo apimtyje. Dabar mes keliame hipotezę, kodėl buvo tinkamai nesurašytas tas nutarimas. Viena linija yra ta, kad yra užsimerkimas į pasiūlytas nenormalias kainas, tačiau kita linija, kodėl, kai jau kilo abejonių, nebuvo tinkamai surašytas nutarimas.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.