aA
Eidama 93-iuosius metus pirmadienį mirė JAV konservatizmo ideologė, aktyvi visuomenės veikėja ir kovotoja už tradicinius vyro ir moters vaidmenis šeimoje Phyllis Schlafly, vadovavusi sėkmingai kampanijai prieš Lygių teisių pataisą.
Phyllis Schlafly
Phyllis Schlafly
© AP/Scanpix

„Šiandien Phyllis Schlafly užgeso apsupta artimųjų savo namuose Sent Luise Misūryje“, – rašoma jos įkurto judėjimo už šeimą „Eagle Forum“ pareiškime, paskelbtame organizacijos interneto svetainėje.

Ši konstitucinės teisės specialistė, daug metų buvusi Amerikos visuomenę priešinančia figūra, aktyviai kovojo prieš komunizmą ir moterų teisę nutraukti nėštumą.

Visgi bene labiausiai Ph. Schlafly išgarsino kampanija prieš Lygių teisių pataisą (ERA). Šio teisės akto galiausiai buvo atsisakyta, nors 1972-aisiais jį priėmė abeji Kongreso rūmai ir buvo ratifikavusios 35 valstijos. Kad ji įsigaliotų, pataisą turėjo patvirtinti 38 valstijos.

„Phyllis Schlafly yra konservatorių ikona, paskatinusi milijonus žmonių veikti, pakeitusi konservatizmo judėjimą ir drąsiai kovojusi su globalizacija bei didžiulę politinę įtaką turinčiais užkulisiniais veikėjais Amerikos dirbančiųjų ir šeimų vardu“, – savo pareiškime pirmadienio vakarą pažymėjo Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas.

Ph.Schlafly buvo viešai pareiškusi palaikymą šio prieštaringai vertinamo nekilnojamojo turto magnato kandidatūrai į prezidento postą.

„Eagle Forum“ savo pareiškime pavadino Ph. Schlafly „pavyzdine Amerikos lydere, kurios meilė Amerikai buvo mažesnė tik už jos meilę Dievui ir savo šeimai“.

Pasak judėjimo, Ph. Schlafly nuo jaunystės iki gyvenimo saulėlydžio visą dėmesį skyrė pastangoms ginti šeimą, kurią laikė gyvenimo pamatu.

Tuo tarpu jos kritikai mėgdavo pabrėžti, kad Ph. Schlafly, kuri buvo mėnesinio informacinio leidinio redaktorė, daugiau nei 20 knygų autorė ir puiki oratorė, veikla kirtosi su jos pasirinktu namų šeimininkės įvaizdžiu ir nuolat deklaruota pozicija, kad moters paskirtis yra būti mama ir žmona.

Ph. Schlafly, Radcliffe’o koledžo absolventė, ištekėjusi už vienos turtingos Ilinojaus giminės nario, išgarsėjo 7-ame dešimtmetyje, kai pati išleido knygą „Pasirinkimas, o ne atkartojimas“ (A Choice, Not an Echo). Ši knyga buvo skirta paremti senatoriaus Barry Goldwaterio, vieno iš politinių veikėjų, padėjusių pamatus ultradešiniojo sparno Respublikonų partijoje sustiprėjimui, prezidento rinkimų kampaniją.

Antradienį turėtų pasirodyti naujausia Ph. Schlafly knyga „Konservatorių argumentai už Trumpą“ (The Conservative Case for Trump), kurią ji parašė kartu su Edu Martinu ir Brettu Deckeriu, pranešė dienraštis „ The Washington Times“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.