aA
Rinkimai Vokietijos Meklenburgo-Pomeranijos žemėje šį kartą buvo reikšmingesni nei tiesiog rinkimai į vietos valdžią. Rinkėjai balsavo už ir prieš Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Protestų banga nubloškė A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungą į trečią vietą, o šios partijos vietą politikos hierarchijoje užėmė dešiniųjų populistų partija „Alternatyva Vokietijai“.
Angela Merkel
Angela Merkel
© Reuters/Scanpix

„Meklenburgo-Pomeranijos žemė – A. Merkel rinkimų apylinkė. Taigi „Alternatyva Vokietijai“ sukėlė rinkėjų maištą ponios kanclerės „svetainėje“, pačioje priešrinkiminės kampanijos pradžioje energiją sutelkusi į neišvengiamai pergalingą temą – A. Merkel vykdomą migracijos politiką“ – rašo vokiečių leidinys „Der Spiegel“. Štai ir rezultatas – Krikščionių demokratų sąjunga nusileido į trečią vietą, o antrąją užleido partijai „Alternatyva Vokietijai“.

Straipsnio autoriaus manymu, A. Merkel faktiškai mestas toks pat iššūkis, kokio savu laiku sulaukė Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis. Viena vertus, tuo pačiu metu buvo priverstas aiškintis savo kolegoms partijoje dėl socialinių reformų programos ir gintis nuo kairiųjų partijos „Die Linke“, įtvirtinusios savo pozicijas dėl tų pačių reformų. Tiek vienu, tiek ir kitu atveju A. Merkel pirmtakas patyrė nesėkmę. Nors A. Merkel patyrė simbolišką fiasko, tačiau kalbėti apie jos kaip kanclerės valdžios krachą bent jau kol kas dar per anksti.

Vis dėlto jau dabar aišku, kad bent jau rytinėje šalies dalyje vis daugiau rinkėjų demonstruoja nusivylimą įsišaknijusia demokratine partine sistema. Be to, visiškai nesvarbu, kad šalyje fiksuojamas ekonominis pakilimas, rengiamos naujos pėsčiųjų zonos, klesti turizmas. Vienai partijai sėkmingai pavyko pasėti baimę dėl pabėgėlių, kurių šalyje ne tiek jau ir daug. Emocijos nustelbė faktus.“ – rašo „Der Spiegel“.

Partijos "Alternatyva Vokietijai" Meklenburgo-Pomeranijos žemėje  nugalėtojai
Partijos "Alternatyva Vokietijai" Meklenburgo-Pomeranijos žemėje nugalėtojai
© AFP/Scanpix nuotr.

Faktais ir skaičiais vadovautis linkusiai A. Merkel artimiausius mėnesius teks daugiau aiškinti, bendrauti ir suteikti savo politikai švelnesnių kontūrų. Visų šių dalykų jai prireiks tam, kad pasirūpintų savo partija, netenkančia pasitikėjimo savimi. Gali būti, kad A. Merkel teks pripažinti padarius klaidų, susijusių su migracijos politika.

Tenka pripažinti, kad taip paprastai partijos „Alternatyva Vokietijai“ fenomeno atsikratyti nepavyks. Meklenburge-Pomeranijoje šiai partijai pavyko mobilizuoti visų pirma tuos rinkėjus, kurie anksčiau rinkimus ignoruodavo, ir palenkti į savo pusę reikšmingą Socialdemokratų partijos, Krikščionių demokratų sąjungos ir „Die Linke“ rinkėjų dalį. Kitaip tariant, „Alternatyva Vokietijai“ – ne vien tik A. Merkel partijos problema, tačiau visą šį dešiniųjų populistų elektoratą vienija pyktis, nukreiptas prieš kanclerę.

„Alternatyva Vokietijai“ – dabartinės partinės sistemos antagonistė, neketinanti paklusti, o pagrindinis jos įrankis – sabotažas ir neramumų kurstymas. Vadovaujant dešiniesiems populistams valstybę puoselėti nepavyks – štai tokia pagrindinė demokratijai kylanti grėsmė. „Piktosios dvasios persekios A. Merkel iki pat rinkimų į Bundestagą ateinančiais metais, keldamos pavojų ne tik jos partijai, bet ir visai valstybei“, - reziumuojama „Der Spiegel“ tekste.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.