aA
JAV prezidentas Barakas Obama atšaukė planuotą susitikimą su kontroversiškuoju Filipinų prezidentu Rodrigo Duterte, neseniai jį pavadinusiu „kekšės sūnumi“, praneša BBC.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

B. Obama anksčiau buvo užsiminęs, kad susitikimo metu kels klausimus apie už įstatymų ribų vykdomus su narkotikais siejamų žmonių žudymus Filipinuose.

Tačiau R. Duterte, pats prieš kurį laiką netgi raginęs žmones žudyti narkotikų prekeivius, teigė, kad tokiu atveju, „putang ina (kekšės sūnau), aš tave iškeiksiu tame forume“.

B. Obamos padėjėjų teigimu, vietoje numatyto susitikimo su Filipinų lyderiu, JAV prezidentas susitiks su Pietų Korėjos prezidente.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as žurnalistams sakė, kad B. Obama susitiks su Park Geun-hye Laose vykstančiame Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) susitikime.

Susitikdamas su R. Duterte, B. Obama norėjo iškelti klausimus apie žmogaus teisių pažeidimus Filipinuose. Tačiau pirmadienį kalbėdamas Maniloje, R. Duterte piktinosi šiais JAV prezidento ketinimais, vadindamas juos nemandagiais. Be to, jis pridūrė, kad abu prezidentai „voliosis purve kaip kiaulės“, jei B. Obama pamokslaus apie žmogaus teises. R. Duterte taip pat pridūrė, kad ir toliau tęs pradėtą kovą su narkotikais, kurią vykdant jau nužudyti 2,4 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių ir vartotojų.

Tik išgirdęs šiuos R. Duterte pasisakymus, B. Obama sakė, kad jo patarėjai stengėsi nustatyti, ar Laose vis dar galėtų įvykti konstruktyvus susitikimas. Tačiau netrukus po to susitikimas buvo atšauktas.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Filipinų lyderis įžeidžia pasaulio šalių lyderius. „Kekšės sūnumi“ jis buvo pavadinęs popiežių Pranciškų, „pačiuožusiu“ – JAV valstybės sekretorių Johną Kerry, o JAV ambasadorių Filipinuose išvadino „gėjumi kekšės sūnumi“.

Politikos komentatorių teigimu, tokie spalvingi pasisakymai R. Dutertei pelno taškų šalies viduje, tačiau gali jam brangiai atsieiti tarptautinėje arenoje.

R. Duterte apgailestauja dėl išsakyto įžeidimo

Filipinų prezidentas R. Duterte antradienį pareiškė apgailestavimą dėl to, kad JAV prezidentą B. Obamą pavadino „kekšės sūnumi“, praneša AP.

Filipinų prezidento atstovo perskaitytame pranešime R. Duterte teigė suprantąs, kad aštrūs jo atsakymai į kai kuriuos žurnalisto užduotus klausimus galėjo sukelti rūpestį ir nerimą. Be to, jis apgailestavo, kad jie nuskambėjo kaip asmeninis JAV prezidento įžeidimas.

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte
© AFP/Scanpix

R. Duterte kontroversiškuosius komentarus išsakė pirmadienį prieš išskrisdamas į regiono viršūnių susitikimą Laose. Čia buvo planuojamas ir atskiras R. Duterte bei B. Obamos susitikimas, tačiau vėliau jis buvo atšauktas.

R. Duterte teigimu, susitikimas buvo atšauktas abipusiu sutarimu.

Nors paskutiniųjų R. Duterte komentarų ir negalima pavadinti atsiprašymu, apgailestavimo reiškimas dėl jo paties išsakytų komentarų yra itin retas reiškinys dažnai agresyvioje buvusio mero R. Duterte kalboje. Galbūt jo patarėjai suprato, kad būtų neišmintinga pyktis su galingiausiu pasaulyje vadovu, o už JAV prezidento įžeidimą galėtų tekti sumokėti nemenką kainą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.