aA
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu svarsto Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą surengti Maskvoje Izraelio ir Palestinos derybas, teigiama Izraelio premjero spaudos tarnybos pranešime, rašo agentūra RT.
B. Netanyahu svarsto Maskvoje surengti Izraelio ir Palestinos derybas
© Reuters/Scanpix

„B. Netanyahu pateikė Izraelio poziciją, pagal kurią jis visados yra pasiruošęs be išankstinių sąlygų susitikti su (Abasu) (Palestinos prezidentu) ir svarsto Rusijos prezidento pasiūlymą bei galimo susitikimo laiką“, – teigiama pranešime, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Pranešimas paskelbtas po to, kai B. Netanyahu vedė derybas su Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju ir specialiuoju įgaliotiniu Artimuosiuose Rytuose Michailu Bogdanovu.

Jei pavyks susitarti, tai bus pirmasis Izraelio ir Palestinos lyderių susitikimas per keletą metų, regione vyraujant nesantaikai.

Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo teigimu, kol kas nėra jokio susitarimo dėl derybų. Tačiau Palestinos užsienio reikalų ministras Riyadas al-Malikis sakė, neva nėra abejonių, kad Izraelio premjeras yra pasiruošęs įvykdyti sąlygas, būtinas, kad įvyktų derybos. Izraelis turi liautis statyti namus Vakarų krante ir paleisti kažkokį skaičių Palestinos kalinių.

„(...) neprieštaraujame, kad būtų surengtas susitikimas tarp Palestinos prezidento Mahmoudo Abbaso ir B. Natanjahu, tarpininkaujant Rusijai. Tačiau mums atrodo, kad Izraelio premjeras šiuo metu nėra pasiruošęs tokiam žingsniui“, – anot laikraščio „Al Ayam“, sakė R. al Malikis.

Taikos derybos tarp Izraelio ir Palestinos į aklavietę pateko prieš dvejus metus, žlugus paskutinėms JAV pastangoms. Nė viena pusė nenusileido po to, kai M. Abasas sudarė netikėtą paktą su „Hamas“. Izraelis „Hamas“ laiko teroristine organizacija, kuri nepripažįsta Izraelio teisės gyvuoti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.