aA
Pietų Korėjos kariuomenės jungtinio štabo vadovas pranešė, kad Šiaurės Korėja pirmadienio rytą paleido tris balistines raketas Japonijos jūros kryptinimi.
Pietų Korėja: Šiaurės Korėja paleido tris balistines raketas
© Reuters/Scanpix

CNN praneša, kad raketos buvo paleistos iš Hvangdžu vietovės, esančios šiaurinėje Hvangdžu provincijoje.

Raketos buvo paleistos į Japonijos jūrą iš Hvangdžu apygardos apie 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku, nurodė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto informacija.

Šis incidentas laikomas nauja Pchenjano karinės galios demonstracija praėjus apie dviem savaitėms po balistinės raketos, paleidžiamos iš povandeninio laivo, sėkmingo bandymo. Be to, Kinijoje šiuo metu vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimas.

„Spėjama, kad šios raketos buvo „Rodong“, galinčios nuskrieti tūkstantį kilometrų. Jos buvo paleistos neperspėjus Japonijos apie pavojų laivybai“, – sakoma atstovo pranešime.

„Šiaurės Korėjos balistinių raketų paleidimas tiesiogiai pažeidžia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas. Šitaip siekiama pasipuikuoti savo branduoliniais ir raketų pajėgumais, vykstant G-20 viršūnių susitikimui“, – pridūrė jis.

Raketos buvo paleistos praėjus kelioms valandoms po Pietų Korėjos prezidentės Park Geun-hye ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo Hangdžou mieste vykstančio G-20 forumo kuluaruose.

Kinija – vienintelė reikšminga Šiaurės Korėjos tarptautinė sąjungininkė ir ekonominė rėmėja. Vis dėlto Pchenjano ir Pekino santykiai pastaruoju metu buvo pašliję dėl Šiaurės Korėjos vykdytų branduolinių užtaisų ir raketų bandymų, smarkiai padidinusių įtampą padalytame Korėjos pusiasalyje.

Šiaurės Korėja anksčiau šiais metais atliko jau kelis raketų bandymus. Rugpjūčio 24 dieną iš povandeninio laivo paleista balistinė raketa nuskriejo apie 500 km Japonijos link, toliau negu per visus ankstesnius šio tipo raketų bandymus.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sakė, kad rugpjūtį įvykdytas bandymas buvo „didelė sėkmė“, ir tvirtino, kad Jungtinių Valstijų žemyninė dalis tapo pasiekiama smūgiams.

JAV ir kitos pasaulio galybės pasmerkė šį bandymą, anot karybos ekspertų, žymintį aiškią pažangą Korėjos branduolinio ginklavimosi programoje.

Jeigu Šiaurės Korėjai pavyktų sukurti patikimų iš povandeninio laivo paleidžiamų balistinių raketų, jos atvertų galimybę dislokuoti šiuos ginklus toli nuo Korėjos pusiasalio ir surengti „atsakomąjį smūgį“, jeigu būtų atakuotos Pchenjano karinės bazės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.