aA
Apie tūkstantis lenkų teisėjų šeštadienį apkaltino savo dešiniąją vyriausybę teisinės sistemos politizavimu, šalį ištikus didžiulei konstitucinei krizei dėl aukščiausiojo teismo reformos.
Lenkijos teisėjai apkaltino vyriausybę politizuojant teisėtvarką
© Shutterstock nuotr.

„Įstatymų leidžiamoji ir vykdomoji valdžios bando perimti teisėtvarkos kontrolę. Ir tai jie daro vis aktyviau“, – teisėjai pareiškė pranešime, išleistame per neeilinį kongresą Varšuvoje.

Briuselis liepos pabaigoje suteikė Lenkijos vyriausybei laiko iki spalio pabaigos atšaukti aukščiausios teismo instancijos pakeitimus ir nurodė, kad priešingu atveju bus taikomos sankcijos už ES normų dėl teisinės valstybės ir demokratijos pažeidimą.

Šeštadienį teisėjai taip pat išreiškė susirūpinimą vyriausybės dar nepaviešintais planais reformuoti teisėtvarkos sistemą.

„Įstatymų projektai dėl teisėtvarkos reformavimo laikomi slaptai – teisėjai nieko nežino. Taip pažeidžiami visi įmanomi standartai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Dariuszas Zawistowskis, Nacionalinės teismų tarybos prezidentas.

„Teisminės reformos įsigalios net nepasitarus su teisėjais!“, – piktinosi jis.

Kongresas pareikalavo, kad administracinė teismų kontrolė būtų iš Teisingumo ministerijos perduota Konstituciniam Tribunolui.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, turintis teisininko išsilavinimą, ir premjerė Beata Szydlo, nors ir buvo pakviesti, atsisakė dalyvauti kongrese.

„Tiesą sakant, nematau jokios išeities“ iš krizės, AFP sakė buvęs Konstitucinio Teismo vyriausiasis teisėjas Andrzejus Zollas.

„Kad būtų bent kokia viltis išspręsti konfliktą, reikia, kad valdžios atstovai pakeistų savo poziciją, bet nepanašu, kad jie taip pasielgs“, – pridūrė jis.

Teisėjai taip pat kritikavo neseniai PiS vyriausybės priimtą įstatymą, kuriuo buvo siekiama išspręsti krizę. Opozicija ir ekspertai tvirtina, kad jis prieštarauja konstitucijai.

Praėjusį mėnesį Konstitucinis Tribunolas panaikino ir daugiau vyriausybės reformų, kuriomis siekta apriboti jo galias. Ši gilėjanti konstitucinė krizė supriešino Varšuvą su ES.

Lenkijos aukščiausioji teismo institucija krizę išgyvena nuo praėjusių metų pabaigos, kai dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) atėjo į valdžią ir iškart prastūmė įstatymą, kritikų teigimu, paralyžiavusį Konstitucinį Tribunolą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.