aA
Kinijos lyderiai kaltinami tyčia suplanuotu diplomatiniu JAV prezidento Baracko Obamos pažeminimu prieš prasidedant G20 viršūnių susitikimui, rašo "The Guardian".
Prieš G20 susitikimą Kinijoje pažemintas B. Obama
© AFP/Scanpix

Sekmadienio rytą Hangdžou mieste, nusileidus JAV lyderio lėktuvui, B. Obamai nebuvo patiestas raudonas kilimas, o iš lėktuvo jam teko išlipti per mažai naudojamą išėjimą, nes Kinijos pareigūnai neparūpino pristumiamų laiptelių.

Kiti G20 lyderiai tuo metu žingsniavo raudonu kilimu: Indijos premjeras Narendra Modis , Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May ir kiti.

Net ir išlipęs iš lėktuvo B. Obama pateko tarp besikivirčijančių JAV ir Kinijos pareigūnų. Vienas Kinijos atstovas netgi buvo užfiksuotas vaizdo įraše šaukiantis "Čia mūsų šalis! Čia mūsų oro uostas!".

Buvęs Meksikos ambasadorius Kinijoje Jorgesas Guajardo tvirtina, kad toks pažeminimas sutinkant buvo numatytas. "Taip tarsi pasakoma - žinote, jūs ne tiek daug mums reiškiate (...) ir Kinija sugeba atsilaikyti prieš supervalstybę," - teigė buvęs ambasadorius.

Į nesusipratimą Hangdžou oro uoste pateko ir B. Obamos patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice Kinijos saugumo pareigūnas JAV atstovei pastojo kelią ir neleido eiti automobilio link, piktai aiškindamas, kad ji peržengė apsauginę juostą.

Kol kas Kinijos pareigūnai nepateikė jokio oficialaus komentaro apie nevykusį JAV prezidento ir jo komandos sutikimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.