aA
Kaip Kęstutis Rastenburgą puolė ir iš Marienburgo pabėgo? Kur Rytų Europoje rasime prabangiausią sanitarinę patalpą? Ir ko Marienverderyje ieškojo Vytauto žmona Ona?
„Istorijos detektyvai“: kelionė po pilis, menančias lietuvių ir kryžiuočių kovas
© Istorijos detektyvai nuotr.

Marienverderis, Marienburgas, Rastenburgas, Varmijos Lizbarkas ir Elbingas – tai buvę Kryžiuočių ordino miestai bei pilys, kurias šį ketvirtadienį užsimos aplankyti LRT laidos „Istorijos detektyvai” komanda.

Šiandien Kenčinas, o kadaise Rastenburgas. Tai tas pats pasienio tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Kryžiuočių ordino miestas tapęs svarbiu strateginiu punktu XIII – XV amžiuose. Šiandieniniame Kenčine, pavadinto Lenkijos istoriko garbei, iki šiol stūkso pilis menanti dar Kęstučio laikų antpuolius.

Iš Jaunučio perėmę valdžią, broliai Kęstutis ir Algirdas ėmėsi tvarkyti padėtį ir už savo valstybės sienų. To pasekoje 1345 ir 1347 metais Kęstutis sėkmingai puolė šią pasienio pilį. Mes ją aplankysime. Su Rastenburgu susijusi ir kita istorija, kurioje atsiduria garsios Survilų giminės nariai atlikę vieną pirmųjų politinių pabėgimų.

Rastenburgo sėkmę šiek tiek sumenkina kita Kęstučio biografijos detalė. Be abejo lankysimės ir Marienburge, kuriame ieškosime autentiškos kameros, kurioje kalėjo 1361 metais netikėtai medžioklėje į nelaisvę patekęs Kęstutis. Tiesa, iš nelaisvės Kęstučiui ištrūkti pavyko tik po pusmečio. Kaip? Štai ir didžioji paslaptis.

Lankysime ir įspūdingą Marienverderio pilį, kuri, anot profesoriaus, išskirtinė įspūdingu sanitarinės paskirties priestatu. Tačiau mums kur kas įdomesnė Šventos Dorotėjos istorija, kuria susidomėjo ir mūsų kunigaikščio Vytauto žmona Ona. Lydima Žygimanto Kęstutaičio, Ona į Marienverderio pilį atvyko 1400 metais. Kuo Oną patraukė Šventos Dorotėjos istorija ir ką iš to galime pasakyti apie mūsų valdovų gyvenimą?

Laidą „Istorijos detektyvai” kartu su profesoriumi Rimvydu Petrausku žiūrėkite ketvirtadienį 21.15val. LRT televizijos eteryje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.