aA
Vieno iš žinomiausių „Islamo valstybės“ (IS) vadovų Abu Mohammedo al Adnanio mirtis simbolizuoja spaudimą, su kuriuo grupuotei tenka susidurti Irake ir Sirijoje, teigia CNN.
Islamo valstybė
Islamo valstybė
© Reuters/Scanpix

A. M. al Adnanis buvo ryškiausia „Islamo valstybės“ vadovybės figūra, jis pirmasis paskelbė apie „kalifato“ sukūrimą ir faktiškai buvo grupuotės atstovas spaudai. Be to, kaip manoma, jis nurodė vykdyti teroristinius išpuolius Paryžiuje, Briuselyje ir Stambule.

Nepaisant tokio svarbaus lyderio žūties ir teritorinių praradimų, skelbti „Islamo valstybės“ nekrologą dar per anksti – be kita ko, teroristinė grupuotė gali pasinaudoti tuo, kad jos priešai ima kovoti tarpusavyje.

Tačiau grupuotė susiduria su spaudimu visais frontais – tai yra pripažinęs ir A. M. al Adnanis. Gegužės pabaigoje paskelbtame garso pranešime jis retoriškai klausė „kryžiuočių“: „Ar mes būsime nugalėti, o jūs – nugalėtojai, jei užimsite Mosulą, Sirtą ar Raką, gal net ir visus miestus, o mes po to vėl sugrįšime, kaip buvo pačioje pradžioje? Ne, nes pralaimi tie, kas praranda valią ir troškimą kovoti.“

Dar vienas iš ilgos virtinės nukautų grupuotės vadovų

Per 18 mėnesių „Islamo valstybė“ neteko daugelio vadovaujančių figūrų, visų pirma per JAV bepiločių skraidyklių atakas, kurių sėkmę lemia geresnė žvalgybinė informacija apie grupės vadovybės judėjimą.

Tačiau A. M. al Adnanio netektis yra ypač didelis smūgis. Daugiau kaip trejus metus jis buvo grupuotės „emyras“ Sirijoje, dažnai pasisakydavo viešai ir buvo vienas iš išpuolių Vakarų Europoje organizatorių.

„Jis buvo tarp tų, kurie įkvėpė terorizmo bangą Vakarų pasaulyje, skelbė fatvas, ragino rengti išpuolius iš esmės prieš bet ką ir bet kaip – su šaunamaisiais ginklais, peiliais ar automobiliais“, – sako CNN terorizmo ekspertas Paulas Cruickshankas.

„Islamo valstybė“ praranda pozicijas Irake ir Sirijoje

Praėjusį mėnesį „Islamo valstybės“ kontroliuojama teritorija Irake ir Sirijoje toliau traukėsi. Grupuotė prarado 15 proc. teritorijos, kurią ji valdė metų pradžioje, be to, nesėkmių patyrė ir su „Islamo valstybe“ susijusios grupuotės Libijoje bei Egipto Sinajaus dykumoje.

Per pastarąjį mėnesį Irako armija ir kurdų pešmergų pajėgos priartėjo prie Mosulo – didžiausio grupuotės kontroliuojamo miesto, kuriame „Islamo valstybės“ vadovas Abu Bakras al Baghdadis prieš dvejus metus paskelbė apie „kalifato“ sukūrimą.

Baigiasi pinigai?

JAV duomenimis, 2015 m. „Islamo valstybė“ gavo 1 mlrd. dolerių pajamų, tačiau manoma, kad po atakų prieš jos naftos infrastruktūros objektus ir grynųjų pinigų saugojimo vietas grupuotei kyla didelių finansinių sunkumų.

Tikėtina, kad per JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ grynųjų pinigų saugyklas Irake ir Sirijoje sunaikinta per 100 mln. dolerių grupuotės lėšų.

JAV pareigūnas Adamas Szubinas, kuris Iždo departamente yra atsakingas už teroristų finansavimo šaltinių išaiškinimą, sako, kad grupuotės finansiniai ištekliai senka.

Jo teigimu, vis pasirodo kaltinimų, kad, mažėjant „Islamo valstybės“ finansinėms galimybėms, grupuotės vadovai pasisavina milijonus dolerių.

Leidžia kitiems kovoti už juos?

Per pastarąsias kelias savaites padėčiai Šiaurės Sirijoje kintant kaleidoskopiniu greičiu, nuostabą sukėlė tai, kaip greitai „Islamo valstybė“ pasitraukė iš Džarabuluso miesto – labai svarbaus tiekimo ir kovotojų paskirstymo punkto. Po kelias savaites trukusių mūšių „Islamo valstybė“ prarado netoliese esančio Manbidžo miesto kontrolę, o po to, kai Sirijos sieną kirto Turkijos pajėgos, šimtai „Islamo valstybės“ kovotojų iš Džarabuluso pasitraukė be kovos.

Galbūt buvo nuspręsta, kad priešintis Turkijos tankams ir JAV lėktuvams yra beprasmiška. Tačiau „Islamo valstybės“ vadovybė taip pat galėjo padaryti prielaidą, kad tikrasis Turkijos taikinys yra Sirijos kurdų grupuotė YPG.

Jungtinės Valstijos paragino Turkiją ir YPG sutelkti dėmesį į kovą su „Islamo valstybe“; atrodo, kad trapių paliaubų kol kas laikomasi. Tačiau tarp Turkijos remiamų sukilėlių grupių ir tų, kurios kartu su YPG susivienijo į JAV remiamą Sirijos demokratinių jėgų aljansą, tvyro įtampa.

Analitikas Columbas Strackas teigia, kad pagrindinis „Islamo valstybės“ tikslas – išsaugoti neformalius kontrabandos maršrutus per Turkijos sieną, taip pat al Babo miesto, kuris yra kontrabandos logistikos mazgas, kontrolę. Jei „Islamo valstybė“ bus atkirsta nuo Turkijos sienos, jai bus labai sunku užtikrinti veiksmingą valdymą.

Dėmesys taikiniams Vakaruose

Visame pasaulyje „Islamo valstybė“ ir susijusios grupuotės vis labiau primena įprastus teroristinius tinklus, o ne kalifato provincijas, arba vilajatus, kaip tos provincijos dažnai skambiai vadinamos.

Dabar labai baiminamasi, kad A. M. al Adnanio žūtis išprovokuos grupuotės kovotojus atkeršyti už jo mirtį ir surengti atsakomuosius išpuolius Vakaruose, panašius į tuos, kuriuos jis paskatino surengti Prancūzijoje, Turkijoje ir Belgijoje.

„Tiesą sakant, kai pašalinamas koks nors svarbus „Islamo valstybės“ tarptautinių išpuolių organizatorius, vėliau tai labai teigiamai atsiliepia visų mūsų saugumui, – sako P. Cruickshankas. – Tačiau nerimą kelia tai, kad artimiausiu metu „Islamo valstybės“ išpuolių planavimas gali paspartėti.“

Tikėtina, kad tokius išpuolius vykdytų pavieniai asmenis, kurie turi įvairių asmeninių bei religinių nuoskaudų ir kurie „Islamo valstybės“ vardu prisidengtų tik paskutiniame etape – būtent tai buvo būdinga teroristiniams aktams Nicoje, Ansbache, Orlande ir Ruane. Vis tirpstant „Islamo valstybės“ teritorijai, viešas grupuotės džiaugsmas dėl tokių išpuolių greičiausiai bus sumišęs su desperacija.

www.lrt.lt