aA
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro bazės atidarymas Pervalkoje liepos mėnesį sulaukė daug džiaugsmo. Į Neringą buvo atvykusi net švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, kuri sakė sveikinimo kalbą atidarymo proga. Tačiau pasibaigus šventei džiaugsmo šūksniai nutilo ir atsirado pirmieji incidentai.
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras Pervalkoje
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras Pervalkoje
© DELFI

Išvarinėja žmones

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro bazė „Kalbantys sodai“ buvo įrengta už Europos sąjungos lėšas įspūdingo grožio vietoje – pačioje Kuršių marių pakrantėje, Kuršių Nerijos nacionalinio parko, Pervalkos urbanistinio draustinio teritorijoje vietoj sudegusio pastato. Už europines lėšas įrengti objektai turi būti atviri visuomenei, tačiau iš šio centro buvo išvyti poilsiautojai, kurie norėjo tik praeiti marių pakrante ir nueiti tolyn.

„Tiesiog anksčiau buvo galima praeiti ta pakrante, o dabar iš karto už su betonuoto uosto yra tvora, taigi, norint praeiti marių pakrante, reikia eiti per jų teritoriją. Ten stovi staliukai, išdėliotos kėdės pakrantėje, kaip supratau, skirtos prisėsti dėstytojams ir atsigerti vyno, mes nenorėjom ten nei prisėsti, nieko, tik praeiti pakrante ir nueiti takeliu tolyn, ten yra miškas. Bet prie mūsų iš karto atėjo vyras ir pasakė, kad čia būti negalima, praeiti taip pat negalima. Keista, kadangi visą vasarą buvau Pervalkoje, nė karto nemačiau ten jokių vaikų, panašu, kad ten kažkas tiesiog įsirengė poilsio vietą“, - DELFI pasakojo moteris.

Negana to, kyla įtarimų, ar Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro bazė apskritai nebus užsitvėrusi ir dalies valstybinės žemės. Registrų centro duomenimis, tarp valstybinėje žemėje esančio betoninio uostelio ir privataus sklypo, kur gali būti tvora yra tarpas. Panašu, kad būtent juo naudodamiesi žmonės galėtų praeiti pakrante, tačiau realybėje DELFI šaltinių teigimu, jokio tarpo nėra palikta. DELFI informaciją apie galimą valstybinės žemės užtvėrimą perdavė Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT), kuri rugsėjo 14 dieną vietoje suplanavo patikrinimą.

Centro paskirtis - įvairi

Skelbta, kad šioje praktinio mokymo bazėje bus rengiami įvairūs mokymai poilsio paslaugų agento, floristikos, apželdinimo, patalpų valymo, smulkaus verslo paslaugų teikėjo ir kitų programų mokiniams. Pastate taip pat įrengtas bendrabutis, kuriame, kaip skelbta, galės apsistoti mokytis atvažiavę mokiniai ir mokytojai. Taip pat skelbta, kad centrui priklausančiame pastate taip pat bus organizuojamos įvairios konferencijos bei stovyklos.

„Profesinis mokymas mūsų šalyje iš esmės keičiasi, tampa vis patrauklesnis mūsų jaunimui. Šiandien atidaroma praktinio mokymo bazė yra atsakingai, kruopščiai plėtojamo profesinio mokymo pavyzdys. Čia mokysis ne tik mokiniai, bet ir savo kvalifikaciją tobulins suaugusieji“, - atidarymo renginyje kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Tačiau į DELFI besikreipę žmonės nuogąstauja, mat jų teigimu, šiandien jokių konferencijų ar vaikų centre nesimato.

Teigia, kad saugosi nuo vagių

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorė dr. Laimutė Anužienė DELFI aiškino, kad žmonių niekas neišvarinėja, tačiau centras bijo, kad pavogs lauke paliktas kėdes.

„Pirmas dalykas, tai nemanau, kad kas nors varinėjo, niekas nevaro. Ten yra užsakytas ir dabar daromas tiltelis per tą sujungimą, ten yra toks baseinas ir per jį daromas tiltelis. Tada bus normalus praėjimas pro marias. Bet tikrai nėra varinėjama. Kažkas buvo atėjęs ir ne praeiti norėjo, o sakė, kad norėjo pavalgyti užsisakyti, tai buvo pasakyta, kad čia ne restoranas. Kiek ėjo žmonių, tiek ir praėjo, niekas jokių problemų nekėlė.

Jeigu yra teritorija nustatyta, tai toje teritorijoje turi būti kažkokia tvarka, o ne visi eina, kas nori. Ten yra tokia sietinė tvora, tai nei mes ją pastatėm, nei dar ką, ji stovėjo nuo kažin kada. Ten praktiškai nieks ir nevaikščiojo. Per šiukšlyną nieks nevaikščiojo, o dabar yra gražu, tai reikia visiems eiti. Čia ne toks gailestis, kad eina, bet yra piktų žmonių, visokių. Yra daiktai, sudėtos kėdės, yra visokių žmonių, vieni eina atsieit prie marių, o iš tikrųjų eina apsižiūrėti, kas yra. Vienoje vietoje vyko vagystė, kitoje vietoje vagystė, naktį mes neturim budinčių“, - aiškino L. Anužienė.

Vis dėlto kalbėdama su DELFI direkorė „užsiėmė“ daugiau žemės negu priklauso centrui. Ji teigė, kad šalia jų sklypo esantis baseinas, ant kurio dabar įrenginėjamas tiltelis priklauso jų centrui, tačiau, Registrų centro duomenimis, baseinas yra valstybinėje žemėje jau už profesinės mokyklos sklypo ir niekaip nepriklauso mokyklai. „Ten yra toks baseinėlis ir pagal ribas jis priklauso Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui, o ne bendras yra. Ten anksčiau nebuvo padaryta perėjimo tiltelio, o mes dabar jį padarysime“, - kalbėjo L. Anužienė.

Sklypas Pervalgos g. 1
Sklypas Pervalgos g. 1
© Stopkadras

Paklausta, kodėl mokymo centras yra toks tuščias, direktorė teigė, kad ten vyksta mokymai: „Ten vyksta mokymai, vyksta seminarai ir va irgi greitai atvažiuos mokiniai. Ir vasarą buvo mokinių. Ten nėra tuščia, ten niekas nieko nenuomoja, vyksta tik ugdymo procesas.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.