aA
Minint Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių 25-metį, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lenkų kolegai Witoldui Waszczykowskiui adresuotame laiške pažymėjo, kad abi šalis sieja bendras interesas puoselėti ir tobulinti partnerystę.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Per amžius mūsų tautas siejo istorija, bendros institucijos, kultūra ir siekis ginti laisvę. Lietuva ir Lenkija turi būti kartu tam, kad apgintume laisvę ir sustiprintume mūsų valstybių saugumą“, – teigė L. Linkevičius.

Pasak ministro, puikiai bendradarbiaujama daugelyje sričių, tačiau reikia galvoti ir apie santykių gilinimą.

„Esame patikimi partneriai saugumo ir gynybos srityje, artimi NATO sąjungininkai, mus sieja strateginis interesas stiprinti NATO rytinio flango saugumą. Turime įgyvendinti visus NATO Varšuvos vadovų susitikimo sprendimus, rengti bendras pratybas ir kruopščiai planuoti tam, kad gynybos priemonės būtų veiksmingos“, -sako L. Linkevičius.

Ministras pažymėjo, kad Lietuva ir Lenkija tvirtai remia ES Rytų partnerystę ir turi tęsti bendrą darbą siekiant, kad ši svarbi politika būtų efektyvi, taip pat toliau remti Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos europinę perspektyvą.

L. Linkevičiaus teigimu, svarbu toliau įgyvendinti strateginius infrastruktūros projektus, tokius kaip Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su Europos tinklais, Lietuvos ir Lenkijos dujų jungtis ir „Rail Baltica“. Ministras taip pat atkreipė dėmesį į Astravo branduolinės jėgainės statybas pažeidžiant tarptautinius branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartus. „Tikiu, kad mūsų bendras interesas yra pasiųsti aiškų signalą, kad elektra pagaminta pažeidžiant šiuos standartus, būtų nepriimtina Europos Sąjungai“, – teigė ministras.

„Mes taip pat galėtume padaryti daugiau telkdami bendram darbui verslo atstovus, intelektualus ir jaunimą. Tikiu, kad glaudus bendradarbiavimas ir atviras dialogas visais klausimais, taip pat dėl tautinių mažumų Lietuvoje ir Lenkijoje, leis išspręsti visus rūpimus klausimus“, – akcentavo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lenkija pripažino Lietuvos nepriklausomybę 1991 m. rugpjūčio 26 d., o tų metų rugsėjo 5 d. abi valstybės užmezgė diplomatinius santykius.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.