aA
Remiantis tyrėjų komandos „Bellingcat“ atliktos rusų įteiktų karinių padovanojimų analize, karinėse operacijose Rytų Ukrainoje dalyvavo tūkstančiai Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių.
Yla išlindo iš maišo: Rusijos agresiją išdavė detalės
© Sputnik

Rugpjūčio 31 d. išpublikuotas tyrimas – tai vienas iš pastarojo meto bandymų užginčyti Maskvos teiginius, neva šalia rytinės Ukrainos sienos esančiuose regionuose dislokuotos prorusiškos separatistų pajėgos – tai vietos kariai.

Kaip teigiama „Bellingcat“ ataskaitoje, nuo šio konflikto pradžios ir padidėjusio karinio aktyvumo stebima įspūdinga Rusijos karinių apdovanojimų dalijimo banga, rašo newsweek.com. Šios tyrėjų komandos pateikiamais paskaičiavimais, nuo 2014 m. lapkričio 7 d. iki 2016 m. vasario 18 d. išdalinta 4300 apdovanojimų už pasižymėjimą kovos lauke, o tai savo ruožtu patvirtina didesnio masto kovines operacijas, kuriose šiuo periodu aktyviai dalyvavo rusų kariai.

Remiantis „Bellingcat“ atlikta analize, kasdien tokių įteikiamų valstybinių apdovanojimų 2003-2014 m. vidurkis siekė vos 0,6 vnt., o prasidėjus žiaurumams Ukrainoje nuo 2014 m. lapkričio mėn. iki 2016 m. vasario mėn. šis skaičius išaugo iki 9,3 medalių per dieną.

„Šio tyrimo rezultatai patvirtina teiginius apie tūkstančius rusų karių, aktyviai dalyvavusių koviniuose veiksmuose Rytų Ukrainoje“, - teigiama „Bellingcat“ pranešime.

Ukrainos pateikiamais skaičiavimais, konflikto laikotarpiu prorusiški kariai dislokavo ginklų arsenalą, 10-20 kartų viršijantį anksčiau dviejuose pasienio regionuose dislokuotą arsenalą, o šių rezultatų pasiekti nebūtų įmanoma be papildomo tiekimo. Nors karinė vadovybė patvirtina kartą dėl kelių tūkstančių rusų karių, vis dėlto likusi tvirtinti, kad tai buvo savanoriai.

Rusijos karinių apdovanojimų skyrimo praktika nuostabą kėlė ir anksčiau. Tą kartą buvo stebimasi dėl karinių oro pajėgų operacijų Sirijoje, kurių apimtis, kaip manoma, buvo kur kas didesnė, nei skelbta. Kovo mėn. Rusijos valdžia skyrė finansų 10 300 medalių pagaminti ir įteikti veteranams, dalyvavusiems šiame konflikte.

Įdomiausia, kad tarp apdovanotųjų buvo ne tik oro pajėgų, bet ir antžeminių pajėgų karių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.