aA
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį atmetė tvirtinimus, kad po Turkijos smūgių JAV remiamoms Sirijos kurdų pajėgoms jos atsitraukė į rytus nuo Eufrato upės Sirijos šiaurėje.
R. T. Erdoganas atmetė teiginius, kad JAV remiami kurdai atsitraukė
© AP/Scanpix

Anksčiau Turkija buvo perspėjusi, kad toliau bombarduos kurdų sukarintas pajėgas – Liaudies gynimo dalinius (YPG), jeigu jos nepasitrauks į rytus. Ankara šiuos kovotojus laiko teroristine organizacija, susijusia su separatistų sukilėliais.

„Šiuo metu žmonės sako, kad jie pasitraukė į rytus, bet mes sakome „ne, jie nepersikėlė“, – pažymėjo R. T. Erdoganas Ankaroje.

Jis, regis, turėjo omenyje vieno JAV gynybos pareigūno pirmadienio komentarą AFP, kad „visos“ kurdų pajėgos pasitraukė į rytus nuo Eufrato.

R. T. Erdoganas pridūrė, jog Ankara žinotų, jei kovotojai būtų atsitraukę.

Ankaros operacijos prieš YPG tikslas yra neleisti šioms kurdų pajėgoms susijungti su kurdais, kontroliuojančiais rajoną į vakarus Eufrato. Turkija baiminasi, kad tokiu atveju Sirijoje susiformuotų autonomiškas kurdų regionas, o tai savo ruožtu padrąsintų separatistų sukilėlius kitoje sienos pusėje, Turkijos pietryčiuose.

„Niekas negali tikėtis, kad mes leisime sukurti teroristų koridorių. Mes to neleisime“, – pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje Sirijos kurdų grupuočių troškimą suvienyti trys Sirijos šiaurėje jau esančius „kantonus“.

Konfliktas Sirijos šiaurėje dar labiau apsunkino padėtį pilietinio karo niokojamoje šalyje. Tikėtina, kad ji sutrukdys JAV planams įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) šiame regione.

JAV vadovaujama koalicija siuntė instruktorius ir ginklus YPG kovotojams, bet Vašingtonas taip pat palaiko „patikrintas Sirijos opozicijos“ grupes, kovojančias kartu su turkais šalies šiaurėje.

Turkija per savo operaciją siekia išstumti YPG pajėgas į rytus nuo Eufrato, kad jos nesujungtų savo kontroliuojamų regionų rytuose ir vakaruose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.