aA
Jungtinių Valstijų viceprezidentas Joe Bidenas sako per vizitą Latvijoje įsitikinęs, kad Baltijos šalys yra „mirtinai įbaugintos“ Rusijos ir nuogąstauja dėl perspektyvos, kad JAV prezidentu gali būti išrinktas respublikonas Donaldas Trumpas.
Joe Bidenas
Joe Bidenas
© AFP/Scanpix

Sakydamas kalbą Ohajo valstijoje demokratų kandidatei Hillary Clinton paremti, J. Bidenas sakė turėjęs skubiai nuvykti į Baltijos šalis ir palaikyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentus „už rankų“, įtikinėdamas, jog D.Trumpas neatstovauja visos Amerikos.

Stebėtojai teigia, kad J.Bidenas šiek tiek dramatizuoja situaciją, siekdamas įtikinti rinkėjus, kad D.Trumpas nėra pasirengęs vadovauti JAV užsienio politikai.

„Mirtinai įbauginti“

„D.Trumpas sakė nesąs tikras, kad gerbtų mūsų įsipareigojimus NATO apsaugoti juos, jei įsiveržtų Rusija. Jie mirtinai įbauginti - ir turi tam gerą priežastį - kad Rusija peržengs sieną ir aneksuos juos kaip padarė su Krymu“, — kalbėjo J.Bidenas, pasakodamas apie vizitą Rygoje.

„Jos yra NATO narės, o D.Trumpas sako, kad jis patikrins, ar jos apmokėjo, kas joms priklauso. Pirmą kartą jis verčia šalis svarstyti, ar mes laikysimės savo žodžio. Nebūčiau pagalvojęs, kad reikės skubiai skristi palaikyti Estijos, Latvijos ir Lietuvos prezidentus už rankų ir pasakyti jiems - jis neatstovauja nei respublikonų, nei demokratų, nesirūpinkite“, — teigė J. Bidenas.

Viceprezidentas kalboje teigė, kad D.Trumpas žavisi Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ir priminė įtarimus, kad respublikonų kandidato kampanijos vadovas gali būti susijęs su buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

J.Bideno teigimu, D.Trumpas yra blogai informuotas apie tarptautinę situaciją, todėl jam negalima patikėti JAV branduolinio arsenalo.

Stengiasi dramatizuoti

Rugpjūčio 23 dieną lankydamasis Rygoje J.Bidenas pareiškė, kad Baltijos šalys neturi pagrindo abejoti JAV įsipareigojimais NATO, ir paragino nesureikšminti D.Trumpo pastabų - esą pastarasis nežino, ką kalba.

Nors JAV rinkėjams jis tikino, kad vizitas buvo surengtas itin skubiai, Baltieji rūmai apie viceprezidento apsilankymą Latvijoje oficialiai pranešė dar liepos 6 dieną.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius teigia, kad demokratai stengiasi dramatizuoti situaciją, siekdami parodyti, kad D.Trumpas būtų pavojingas prezidentas dėl nenuspėjamos užsienio politikos.

„Vyksta rinkimų kampanija ir tai yra sąmoningas demokratų partijos mėginimas parodyti, kad D. Trumpas yra užsienio politikos analfabetas ir būtų pavojingas. Stengiamasi įteigti, kad net jei rinkėjas mano, kad D. Trumpo vidaus politika geresnė nei H.Clinton, už jį negalima balsuoti dėl jo nesusivokimo užsienio politikoje“, - BNS penktadienį sakė K.Girnius.

Jo nuomone, Baltijos šalims nederėtų plačiau įsitraukti į JAV prezidento rinkimų debatus.

D.Trumpas, paklaustas, ar JAV gintų Baltijos šalis nuo Rusijos, yra sakęs, kad sprendimą priimtų įvertinęs, ar šalys vykdo savo įsipareigojimus.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo Rygoje sakė esanti tikra, kad po prezidento rinkimų JAV ir toliau laikysis įsipareigojimų NATO ir Baltijos šalims.

J. Bideno kalbą galima peržiūrėti čia, apie Baltijso šalis kalbama nuo 31 minutės:

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.