aA
Rusija, prisidengdama kova prieš terorizmą, įveda apribojimus religinėms ir tautinėms bendruomenėms. Prieš pora mėnesių pasirodęs antiteroristinės veiklos įstatymas joms draudžia viešai naudoti bet kokią atributiką, raginti prie jų prisijungti. Lietuvių bendruomenei Sibire net uždrausta statyti paminklus tremtiniams.
Pastatytas pirmas kryžius
Pastatytas pirmas kryžius
© Organizatorių nuotr.

Į Sibirą ištremtų tautų bendruomenės baiminasi, kad vietos valdininkams Kremlius įdavė dar vieną įrankį drausti įamžinti protėvių atminimą – gegužės mėnesį Vladimiras Putinas išleido antiteroristinės veiklos įstatymą, kuriuo apribojama ne tik tautinių, bet ir nacionalinių religinių bendruomenių veikla.

„Mes kaip tik dabar ruošiamės eisenai, leidimą gavome, bet negalime net organizacijos pavadinimo nurodyti, nes tai gali būti palaikyta kaip noras įtraukti kitus į mūsų bendruomenės veiklą. Kryžių nešti galime, bet negali būti jokių atpažinimo ženklų, jokių šūkių, nes tai būtų jau įstatymo pažeidimas“, – pasakoja Irkutsko Šv. Josifo parapijos generalinis vikaras Vladimiras.

Tremtiniams atminti paminklas Irkutske pastatytas dar prieš 15 metų, tačiau pasikeitus įstatymams Rusijoje, kyla klausimas, ar tokie paminklai galės būti statomi toliau.

Valdininkams suskubus vykdyti Maskvos nurodymus, lietuviai kol kas laidoja planus toliau įamžinti tremtinių atminimą ir baiminasi, kad naujasis įstatymas leis persekioti bendruomenes.

„Nėra tiesiogiai pasakyta, kad negalima statyti paminklo ar kažko panašaus. Ten kalbama, kad reikia vengti dėmesio išskirtinėms grupėms. Šiuo metu daug terorizmo, bet kol kas tiesiai nėra pasakyta. Turbūt tą įstatymą cituoja ir panaudoja vietos administracija, nenorėdama leisti statyti tokius paminklus“, – teigia Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

Vadinamuoju Jarovos įstatymų paketu taip pat atrišamos rankos saugumo tarnyboms sekti visus mobiliojo ryšio telefonų ir interneto vartotojus, už terorizmą bausti iki gyvos galvos net ir paauglius.

www.lrt.lt