aA
Priėmimą į kai kurias profesines mokyklas planuojama nutraukti anksčiau, nei įprasta, nes moksleivių jau dabar yra per daug, LRT RADIJUI sako Švietimo ir mokslo ministerijos mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius Saulius Zybartas.
Norintiesiems mokytis profesinio rengimo centruose neužtenka vietų
© DELFI / Andrius Ufartas

Į profesines mokyklas, anot jo, ateina vis daugiau aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių, ieškančių naujų galimybių.

– Kokia yra naujausia statistika? Ar tikrai daugėja žmonių, besirenkančių mokytis profesinio rengimo centruose?

– Taip, statistika rodo, kad du trečdaliai įstaigų dar praėjusią savaitę viršijo tai, kas buvo suplanuota su Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos profesinio mokymo taryba. Žinau, kad dviejose įstaigose moksleiviams jau nebeužtenka vietų ir jos planuoja nutraukti priėmimą, kuris įprastai tęsiasi iki rugsėjo 7 dienos.

Mes džiaugiamės, kad turime maždaug tūkstančiu moksleivių daugiau nei praėjusiais metais. Bendrajame ugdyme 2009–2015 metais mokinių sumažėjo daugiau nei ketvirtadaliu, o profesinis mokymas lėtai, bet užtikrintai auga. Realiai jis yra gerokai didesnis.

– Kokios profesijos yra pačios populiariausios?

– Populiariausios profesijos susijusios su grožio industrija, programavimu ir inovacijomis. Mūsų gyvenime atsiranda daug naujovių, pavyzdžiui, automobilių pramonėje – elektriniai automobiliai ir pan. Taip pat labai populiarios specialybės, susijusios su aptarnavimu. Vystosi aviacijos sektorius, žalioji energetika ir pan., o tai daro įtaką ir mokinių priėmimui į profesinio ugdymo centrus. Plečiasi ir IT sektorius – į mokyklą, kurioje specializuojamasi būtent šioje srityje, moksleiviai nebegali patekti. Reikia galvoti, kur juos perkelti, pasiūlyti kitas vietas ar nutraukti priėmimą. Inovatyvios specialybės ir yra patraukliausios.

– Kokiomis profesijomis žmonės nesidomi?

– Labai norėtųsi populiarinti inžinerinės pramonės specialybes. Kai kurios iš jų yra populiarios, o kai kurios mažiau, pavyzdžiui, susijusios su metalo apdorojimu. Nors žvelgiant į darbo perspektyvas ir užmokestį jos turėtų būti pakankamai populiarios. Mes šią situaciją bandysime keisti.

– Yra žmonių, kurie po to, kai įgyja aukštąjį išsilavinimą, nusprendžia siekti amato. Kokių tai specialybių asmenys?

– Yra labai didelė „mišrainė“, bet tokių žmonių mes turime daugiau. Praėjusiais metais prašymų buvo apie 1600, o šiemet – beveik 1900. Tai tikrai nemažai, o žmonių yra įvairių. Yra tokių, kurie įgyja nepaklausią profesiją ir jiems sunku rasti darbą, jie pamato, kokia yra reali situacija darbo rinkoje. Tuomet ieškoma patrauklios alternatyvos.

Dalis žmonių nori pradėti savo verslą, jie turi teorinių žinių, tačiau trūksta praktinio suvokimo, kaip vienoje ar kitoje situacijoje verslas veikia, kaip dirba žmonės, kokio yra to specifika. Žmonių yra įvairių, ir labai nesinorėtų jų apibendrinti. Tačiau galima paminėti, kad suaugusiųjų žmonių motyvacija yra kiek kitokia nei tų, kurie į profesinę mokyklą įstoja pirmą kartą, ateina į ją baigę 10 klasių ar pan.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.