aA
Nejuokingi kalinių žaidimai įkalinimo įstaigoje peržengia bet kokias sveiko proto ribas – už įvairius nusikaltimus bausmę atliekantys nuteistieji, pralošę lažybose ar tiesiog norintys pakliūti į kitą įkalinimo vietą, vis dažniau rašo grasinančio pobūdžio laiškus ikiteisminius tyrimus atliekantiems prokurorams ir bylas nagrinėjantiems teisėjams.
Nejuokingi ir sukrečiantys kalinių žaidimai: būsi nušautas, kentės ir tavo vaikai
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Ir ne tik grasina, bet ir dar reikalauja didžiulių pinigų sumų.

Vienas tokių kalinių 26 metų Pakruojo gyventojas Mindaugas Šimkus – ketvirtadienį jam Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė jau dvidešimtą nuosprendį.

Teisėja Nijolė Žimkienė nutarė, kad M. Šimkus už grotų turės praleisti dvejus metus. Tiesa, realiai nuteistasis iš pataisos namų išeis gerokai vėliau – kadangi yra neįsiteisėjęs nuteistajam anksčiau paskelbtas vienas nuosprendis, teismas nutarė jam bausmės nesubendrinti su anksčiau paskirtomis. O ankstesniuose nuosprendžiuose nurodyta, kad įkalinimo įstaigoje M. Šimkus turės praleisti daugiau kaip 18 metų.

Didžiausia (11 metų laisvės atėmimo) bausmė M. Šimkui buvo skirta dar 2012 m., kai jis buvo nuteistas už 60 metų sugėrovo tyčinį nužudymą.

Už grotų pakliuvęs pakruojiškis toliau tęsė nusikaltėlio „karjerą“ – buvo teistas ir už sukčiavimą telefonu, ir už grasinimus nužudyti bei turto prievartavimą. Jo aukos – pareigūnai ir teisėjai, kuriems jis grasina susidorojimu. Ir ne tik jiems, bet ir šių šeimos nariams.

Vienas tokių nukentėjusiųjų – Prienų rajono apylinkės teismo teisėjas Tomas Ridikas. Būtent dėl jam išsiųstų dviejų laiškų M. Šimkus ketvirtadienį išgirdo jau dvidešimtąjį nuosprendį.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime kalintis M. Šimkus nepanoro būti atvežtas į teismą išklausyti nuosprendžio, todėl jį gynęs valstybės paskirtas advokatas Petras Prijalgauskas dar nežino, ar nuteistasis sutiks su teismo paskirta bausme.

„Jeigu norės, rašysime skundą“, – neslėpė advokatas. Ir čia pat pridūrė, kad politikai turėtų patobulinti įstatymus ir reikėtų bausti visus asmenis, kurie grasina pareigūnams ir teisėjams – nesvarbu, ar grasinimai yra realūs, ar ne.

„Sunku pasakyti, kodėl M. Šimkus taip elgiasi, gal čia kokia atrakcija, o gal iš neturėjimo ką veikti rašė“, – paklaustas, kodėl nuteistasis savo ir kito kalinio vardu išsiuntė du grasinančius laiškus Prienų teisėjui T. Ridikui.

Tuo metu pareigūnai neslepia, kad taip kaliniai tik linksminasi – dalyvauja įvairiausiose lažybose, o jas pralaimintys turi parašyti grasinantį laišką prokurorui ar teisėjui ir už tai prasiilginti sau bausmę.

Tiesa, kaliniai to viešai nepripažįsta – už dalyvavimą lažybose jie taip pat būtų nubausti įkalinimo įstaigos administracijos.

Du laiškus M. Šimkus teisėjui T. Ridikui parašė praėjusių metų lapkričio 19 d. ir iš Lukiškių kalėjimo juos išsiuntė į Prienų rajono apylinkės teismą. Tuo metu teisėjas atostogavo, bet apie grasinimus jį informavo teismo pirmininkė.

Teisėjas T. Ridikas maždaug prieš pusmetį M. Šimkų taip pat buvo nuteisęs dėl turto prievartavimo, bet toje byloje jis pripažino kaltę, todėl teisėjas nesuprato, dėl ko galėjo užsitraukti kalinio nemalonę.

Vieną laišką M. Šimkus pasirašė savo vardu ir iš teisėjo pareikalavo sumokėti 2 tūkst. eurų. Jei nesumokės, bus nužudytas, o jo šeima – patirs dideles kančias.

Tai, ką savo laiškuose rašė M. Šimkus, tikrai šokiruoja ir parodo, koks jis gali būti žiaurus, jeigu grasinimai realiai būtų įvykdyti.

„Išbadysiu tavo bobai akis, o tuos tavo išgamas vaikus (necenzūrinis žodis) pakarsiu“; „Galvoji, kad esi nepasiekiamas? Eidamas namo gerai imk ir apsižvalgyk (necenzūrinis žodis), nes gali būti, kad jau šitą mėnesį ras tave nušautą kaip ir Furmanavičių Kaune (teisėjas buvo nušautas 2009 m. prie savo namų – aut. past.), o tavo susmirdusią bobą sukaposiu gabalais ir sudėjus į didelį kubilą sudeginsiu ir duosiu valgyti tavo vaikams“...

Dar vieną laišką M. Šimkus parašė kito kalinio, su kuriuo yra kalėjęs Kybartuose ir Lukiškėse, vardu. Tas kalinys – Ruslanas Kasperiūnas, bene garsiausias Lietuvos telefoninis sukčius. Jis šiuo metu teisiamas dėl sukčiavimo, kai iš Seimo narės Marijos Aušrinės Pavilionienės išviliojo daugiau kaip 6 tūkst. Eur.

Tiesa, su šiuo laišku R. Kasperiūnas niekaip yra nesusijęs – jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o M. Šimkus tyrėjams sakė, kad jam ir R. Kasperiūnui tuo metu labai reikėjo pakliūti į Alytaus areštinę.

„Rašiau tam tikrais sumetimais“, – tepasakė M. Šimkus.

Bet ir R. Kasperiūno vardu rašytas laiškas ne ką mažiau šokiruojantis ir bauginantis: „Tu gal nori savo žmoną su vaikais rasti kokią dieną prie Prienų miesto kabančius?“; „Tavo manymu gerai pagalvočiau, kad tu jau šio mėnesio gale liksi be kojų ir vaikščioti jau nebegalėsi, tai mes tau tą galime garantuoti“; „Kai gausi šį laiškutį, geriau susimąstyk – ar geriau išsiųsti pinigus, ar geriau tau rasti savo žmoną be akių“.

Terminas, per kurį teisėjas privalėjo pervesti 2 tūkst. Eur, buvo gana trumpas – keturios dienos. Jie turėjo būti išsiųsti į Šiaulių tardymo izoliatorių.

Tačiau teisėjas, suprantama, pinigų nepervedė, o dėl grasinančių laiškų kreipėsi į prokuratūrą. T. Ridikas neslėpė, kad laiškų turinys jam ir jo šeimai sukėlė nemalonius jausmus ir įtampą.

„Manau, kad laiškuose išdėstyti grasinimai yra pakankamai realūs, nes vien pats pranešimų turinys yra bauginantis, sukeliantis nerimą, nesaugumo jausmą dėl šeimos narių“, – sakė teisėjas.

Pasak jo, nors laišką rašę asmenys yra įkalinimo įstaigoje, tačiau jie gali organizuoti susidorojimą – tai įvykdytų laisvėje esantys asmenys.

Tuo metu teisme M. Šimkus pareiškė, kad grasinimų net neketino įvykdyti, o laiškus parašė tik dėl to, jog teisėjas T. Ridikas baudžiamojoje byloje jo atžvilgiu priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

„Laiškus parašiau iš pykčio, kad mane nuteisė“, – M. Šimkus pripažino, kad jo laiškų turinys yra nemalonus ir žmogų turėtų sukrėsti.

Kalinys taip pat sakė, kad net nesitikėjo, jog teisėjas jam perves reikalaujamus 2 tūkst. Eur. „Realiai aš tų pinigų net nenorėjau, bet parašiau kaip parašiau“, – tepasakė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.