aA
Vyriausybė pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pateiktoms Švietimo įstatymo pataisoms, pagal kurias kiekviena bendrojo ugdymo mokykla ir profesinio mokymo įstaiga turės vykdyti bent vieną nuoseklią, ilgalaikę socialines ir emocines kompetencijas ugdančią prevencinę programą. Pataisų projektą parengė Prezidento kanceliarija.
Visose mokyklose žadama sukurti smurto prevencijos sistemą
© DELFI (V. Deveikytės nuotr.)

Kaip pažymi ŠMM, pateikusi Vyriausybei išvadą dėl įstatymo pataisų, visose mokyklose bus sukurta smurto prevencijos sistema, skatinanti ne nutylėti patyčių ar smurto atvejus, bet veiksmingai spręsti problemą – jei reikia, ir įtraukiant policiją, Vaiko teisių tarnybą ir kitas institucijas.

Siūloma užtikrinti, kad nemokamą psichologinę pagalbą galėtų gauti ir smurtaujantys, ir smurtą patiriantys mokiniai, jų tėvai, taip pat mokytojai. Šią pagalbą turėtų teikti pedagoginių psichologinių tarnybų psichologai ar kiti psichologinės pagalbos teikėjai.

Psichologinė pagalba turėtų būti pradedama teikti ne vėliau nei per 5 darbo dienas. Tais atvejais, kai smurtą patyrė ar smurtavo nepilnametis, kartu su vaiku į psichologinę konsultaciją atvykti turėtų ir vaiko tėvai.

Kadangi ypač svarbu kuo anksčiau pastebėti smurtinį elgesį ir užkirsti jam kelią, įstatymo pataisomis siūloma tobulinti pedagoginių darbuotojų kvalifikaciją mokinių socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo srityje ne rečiau nei kartą per ketverius metus.

Švietimo įstatymo pataisas toliau svarstys Seimas.

Šiuo metu per 56 proc. mokyklų vykdo per 30 įvairaus pobūdžio prevencinių programų. Tyrimų duomenimis, mokyklose, kuriose ilgą laiką vykdomos prevencinės programos, smurto ir patyčių nuosekliai mažėja. Prevencija veiksminga tuomet, jeigu vykdoma nuolat.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.