aA
Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas sako pasitrauksiantis, jei „auksinių šakučių“ skandalas sukels masinį pyktį ir panieką kariuomenei, ir jis liks kaltas dėl sugriauto kariuomenės įvaizdžio.
Vytautas Jonas Žukas
Vytautas Jonas Žukas
© DELFI / Tomas Vinickas

„Aš tarnauju kariuomenėje, esu valstybės pareigūnas, jei man metami kaltinimai, kad aš čia kaltas, nevykdžiau pakankamai kontrolės ar užtraukiau Lietuvos kariuomenei didelę gėdą, ir aš esu to priežastis, aš galiu tuoj pat apsisukti ir išeiti, padėti savo įgaliojimus“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė J.V. Žukas.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad jis svarsto galimybę trauktis, kariuomenės vadas atsakė: „Žinoma, svarstau. Aš negalvoju trauktis, bet jei bus tokia lavina, jei tai sukels masinį pyktį ir panieką kariuomenei, kaltinimus viešoje erdvėje, kad aš esu kaltas dėl sugriauto kariuomenės įvaizdžio, aš pasitrauksiu.“

J.V. Žukas Seime trečiadienį Darbo partijos frakcijos kvietimu atsakė į klausimus dėl per brangių kariuomenės pirkinių.

Kariuomenės vadovas tvirtino, kad skandalas yra pernelyg išpūstas, nes virtuvės reikmenų pirkta už 4 tūkst. eurų, o ne 1,6 mln. eurų, kaip nuskambėjo viešojoje erdvėje. Be to, kilus įtarimams dėl per didelės kainos kariuomenė pati ėmėsi žingsnių išsiaiškinti, ar čia nėra korupcijos požymių, pirkimas buvo sustabdytas.

„Labai išpūsta istorija, už pusantro milijono niekas sidabrinių ir auksinių indų kariuomenėje nėra pirkęs. Kalbama apie 20 daiktų, kurie pakliūva į tą didelį sąrašą. Iš viso pirkimas atliktas už 173 tūkst. eurų, ir kai kilo įtarimas, jis buvo sustabdytas, sustabdytas ministerijos pastangomis, kuri per vidaus auditą ir Generalinę inspekciją pamatė, kad tam tikrų daiktų kainos yra užkeltos. Tuos dvejus metus vyko tyrimas, dalyvavo prokuratūra, tyrimas tęsiasi, nes kariuomenė yra padavusi tą firmą dėl sukčiavimo į teismą“, – per frakcijos posėdį sakė J.V. Žukas.

„Viešai buvo pateikta informacija, nelabai atitinkanti tikrovės, paskelbta, kad kariuomenė įsigijo už pusantro milijono šakučių, peilių ir lentelių, bet iš tikrųjų tai netiesa, tas pirkimas iš viso nebuvo vykdomas. Įsigyta prekių už 173 tūkst., o šitas probleminis (pirkimas) sudaro tik 4 tūkst. eurų, bet žinia į viešumą išėjo tokia, kokia išėjo. Aš labai apgailestauju, kad taip įvyko, kad padaryta žala kariuomenės vardui, garbei“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Jis pripažino, kad kontrolės mechanizmas nesuveikė iki sutarties pasirašymo, bet kai buvo pastebėti įtarimus sukėlę pirkiniai, preliminari sutartis nebuvo vykdoma, tik nedidelė jos dalis.

„Nieko nenorime nuslėpti, aš asmeniškai nedalyvauju jokiose korupcinėse schemose ir nieko nenoriu nuslėpti nuo visuomenės. Labai atsiprašau tų žmonių, kurie yra įsižeidę dėl to, kas vyksta, kurie aukojo pinigu kariuomenei, ir išėjo toks skandalas, aš tikrai apgailestauju“, – dėl kilusio skandalo atsiprašė J.V. Žukas.

Klausiamas, kodėl pamačius įtartiną pirkimą iš karto nepaskelbta viešai, o tylėta dvejus metus, kariuomenės vadas teigė, kad to viešinti nebuvo galima dėl ikiteisminio tyrimo: „Mes netylėjome dvejus metus, vyko ikiteisminiai tyrimai, mes negalime skelbti ikiteisminio tyrimo medžiagos, visą laiką vyko ikiteisminis tyrimas, prokuratūroje medžiaga buvo. Kaip mes galime eiti į viešumą, jei prokuratūra tai draudžia?“

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Tarnyba pranešė, kad 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Kariuomenės vadas teigia, kad iš VPT pateiktos sumos virtuvės įrankiai sudarė 4 tūkst. eurų.

VPT taip pat pranešė, kad su bendrove „Nota bene“ kariuomenė sudarė preliminarią maždaug 1,6 mln. eurų sutartį, kurios vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų. Kaip pažymi kariuomenės vadas, sutartis sustabdyta ir įvykdyta tik jos dalis.

Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus apie įtartinus kariuomenės pirkimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką.

Šis aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiama išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Prokurorai iš pradžių tyrimą pradėję vėliau tyrimą nutraukė.

J. Olekas teigė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis perkeltas į kitas pareigas.

BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V. Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.