aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau beveik suskaičiavo, kiek artėjančiuose Seimo rinkimuose ketina dalyvauti teistų asmenų ir kiek partijų sąrašuose atsidūrė perbėgėlių iš kitų partijų, kurie vis dar neatsisakę narystės jų gretose.
Politinių partijų rinkimų burtų traukimas
Politinių partijų rinkimų burtų traukimas
© DELFI / Karolina Pansevič

Trečiadienį posėdžiausianti VRK paskelbs, kas iš teistų asmenų bus pašalinti iš partijų sąrašų už tai, kad nuslėpė savo teistumą, ir kurių partijų sąrašams gresia tapti koaliciniais, o tai reiškia, kad jiems per rinkimus tektų perkopti ne 5, bet 7 proc. barjerą.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, jei partijų sąrašuose yra daugiau nei vienas kitos partijos atstovas, jie automatiškai tampa koaliciniais sąrašais. Tokiems sąrašams privalu surinkti 7 proc. rinkėjų balsų.

Asmenys, kurie nuslėpė savo teistumą, nebeturės teisės dalyvauti rinkimuose ir bus pašalinti iš partijų sąrašų. Tie, kurie prisipažino dėl teistumo, rinkimuose galės dalyvauti, bet prie jų pavardžių atsiras prierašas apie teistumą.

Į rinkimus veda krepšinio dvasia

Daugiausia perbėgėlių yra „Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos“ sąraše. Kaip teigė jos lyderis, Seimo narys Naglis Puteikis, maždaug dvylika žmonių priklauso kitoms partijoms ir mandatų nežada atsisakyti.

„Mes prieš rinkimus nedrebame. Mus į rinkimus veda krepšinio dvasia. Kaip ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Rio olimpiadoje, net neabejojame, kad kovosime dėl aukso. Per pirmąsias trejas rungtynes visus triuškinsime, o po to – kaip Dievas duos“, – buvo linksmai nusiteikęs N. Puteikis, kalbėdamas apie savo komandos rinkimų filosofiją. Jis taip pat teigė, jog su bendražygiais nebijo 7 proc. barjero.

Naglis Puteikis, Kristupas Krivickas
Naglis Puteikis, Kristupas Krivickas
© DELFI / Karolina Pansevič

Perbėgėlių nepriėmė tik trys partijos

Perbėgėlių, kurie vis dar neatsisakę narystės ankstesnėse partijose, VRK neaptiko tik socialdemokratų, konservatorių ir liberalų rinkimų sąrašuose. Visų kitų partijų sąrašuose jų yra bent po vieną. Vieni aiškino, esą turėtos kitų partijų narystės atsisakę, kiti esą nesuspėję.

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, gali būti ir taip, kad žmonės atsisakė narystės vienoje ar kitoje partijoje, tačiau pastarosios apie tai neinformavo Teisingumo ministerijos. O ši, neturėdama informacijos, neišbraukė iš registruotų partijų sąrašų tų asmenų, kurie jau iš jų pasitraukę.

Laura Matjošaitytė, Zenonas Vaigauskas
Laura Matjošaitytė, Zenonas Vaigauskas
© DELFI / Karolina Pansevič

Ar šią problemą bus įmanoma artimiausiu metu išspręsti, Z. Vaigauskas atsakyti negalėjo. Jei Teisingumo ministerija laikysis principingos nuostatos, tai Seimo rinkimuose dalis partijų dalyvaus su perbėgėliais savo sąrašuose.

Slapukautojams gresia griežtos sankcijos

Antradienį VRK turėjo žinių, kad užregistruotuose partijų rinkimų sąrašuose yra 37 asmenys, kurie anketose nurodė, jog buvo teisti. Keturi iš jų atšaukė savo dokumentus dėl teistumo bei dėl to, kad nesugebėjo surinkti tūkstančio rinkėjų parašų.

Septyni asmenys, esantys įvairių partijų sąrašuose, nuslėpė savo teistumą ir dar vienas iš jų yra nebaigęs bausmės. Todėl jie neabejotinai bus išbraukti iš partijų rinkimų sąrašų.

www.lrt.lt