aA
Žinios, kad pirkdama kai kuriuos virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė permokėjo ir 8 kartus, lyginant su rinkos kaina, pro akis nepraleido ir internautai. Socialiniuose tinkluose ėmė plisti šmaikštūs įrašai ir nuotraukos, pašiepiančios šią situaciją.
Internete – patyčios iš „auksinių šakučių“ skandalo krečiamos kariuomenės
© Facebook nuotr.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pranešė, kad Lietuvos kariuomenė, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų vertės pirkimus, pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainuoja 28 eurus, duonriekį peilį — už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis — už 70 eurų, galąstuvas — už 103 eurus, peilis mėsai kapoti — už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai — už 243 eurus ir 258 eurus.

Virtuvės įrankius kariuomenė įsigijo iš bendrovės „Nota bene“ – vienintelės bendrovės, pateikusios pasiūlymą šiam pirkimui. „Nota bene“ yra viena iš dešimties didžiausių kariuomenės tiekėjų, nuo 2006-ųjų laimėjusi per penkiasdešimt skirtingos apimties Lietuvos kariuomenės skelbtų viešųjų pirkimų už bendrą beveik 30 mln. eurų vertę, skelbė VPT.

Tačiau informaciją apie sandorių sumą pats „Nota bene“ vadovas Andrius Jazgevičius neigia. Maža to, jis aiškina buvęs tik tarpininkas, o tokias kainas esą nustatę gamintojai.

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministras (KAM), socialdemokratas Juozas Olekas antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad kariuomenė nenaudoja prieš dvejus metus įsigytų virtuvės reikmenų iš „Nota bene“ ir siekia išaiškinti sukčiavimą. Jis teigė, kad KAM jau 2014 metais buvo pradėjusi vidinį patikrinimą, jį atliko Centralizuoto vidaus audito tarnyba ir Generalinė inspekcija. Pasak ministro, už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

Tačiau tuo apkaltintas karininkas savo kaltę pripažįsta tik iš dalies ir kaltaisiais įvardija šiuos virtuvės įrankius kaip tinkamiausius kariuomenei pristačiusius vadybininkus.

Šią situaciją pasmerkė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri paragino užkirsti kelią piktnaudžiavimui, sunerimo ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas – kitą savaitę planuojama rinktis į posėdį aiškintis situacijai dėl virtuvės reikmenų kariuomenei pirkimo.

Savo ruožtu susipažinti, kaip šią situaciją mato internautai, galite čia:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.