aA
Ilinojaus ir Arizonos rinkėjų registravimo sistemas atakavo programišiai, o birželio mėn. Federalinis tyrimų biuras (FTB) pranešė Arizonos valdžios struktūroms, kad rinkiminę sistemą atakavo rusai“, - rašo „The Washington Post“.
Prieš JAV rinkimus – dar vienas rusų programišių išpuolis
© AFP/Scanpix

„FTB šį pavojų įvardijo kaip reikšmingą ir apčiuopiamą, įvertino jį 8 balais iš 10“, - rugpjūčio 29 d. pranešė Arizonos valstijos vicegubernatorės atstovas spaudai. Dėl šios priežasties, kaip teigiama, beveik savaitei rinkėjų registravimo sistema Arizonoje buvo išjungta.

„Paaiškėjo, kad programišiai šios valstijos sistemai nepadarė jokio nuostolio, tačiau pavogė vieno iš rinkiminės komisijos darbuotojų vartotojo vardą ir slaptažodį“, - rašo „The Washington Post“.

Rugpjūčio 29 d. FTB tyrėjai nebuvo linkę patikslinti, ar šie programišiai yra nusikaltėliai, ar vis dėlto juos pasamdė Rusijos valdžia. nuo komentarų jie susilaikė tik informavę, kad reguliariai praneša apie kylančius kibernetinius pavojus, kurie nustatomi atliekant tyrimus.

„Incidentas Arizonoje – šviežias rusų domėjimosi JAV rinkimais ir JAV partijų veikla pavyzdys. Prieš tai garsiai nuskambėjo atvejis, kai buvo įsilaužta į Demokratų nacionalinio komiteto kompiuterius. Tada buvo nutekinti kompromituojantys elektroniniai laiškai, dėl kurių atsistatydino Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkė Debbie Wasserman Schultz. Visa tai vyko Hillary Clinton skyrimo kandidate į JAV prezidento postą išvakarėse.“ – rašo „The Washington Post“.

„Ši Rusijos kampanija taip pat kelia didelį nerimą dėl dar šiais metais vyksiančių rinkimų saugumo. Rugpjūčio mėn. FTB ragino šalies vadovybę būti pasirengus galimiems įsilaužimams į rinkimines sistemas. FTB pranešime, apie kurį pirmasis pranešė portalas „Yahoo News“, teigta, kad tyrėjai nustatė atvejus, kai buvo mėginta įsilaužti į kelių JAV valstijų rinkimines sistemas, nurodyti internetinių protokolų adresai ir kiti techniniai pėdsakai, patvirtinantys šių įsilaužimų faktą.

Arizona – ne vienintelė, liepos mėn. įsilaužimo į rinkimines sistemas faktą nustatė Ilinojaus valdžia. Nors programišiai jokių duomenų nepavogė, kaip praneša federalinės valdžios atstovai, ši ataka tapo pirmu sėkmingu įsilaužimu į rinkėjų registravimo duomenų bazes“, - rašo amerikiečių leidinys. Mažiausiai dar dviejose valstijose tiriamos įvykių aplinkybės, kurios galimai taip pat bus patvirtintos kaip įsilaužimai. Visose JAV valstijose imtasi ekstrinių priemonių siekiant užtikinti rinkiminių sistemų saugumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.