aA
Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai sekmadienį pažadėjo sustiprinti ryšius tarp savo šalių, kai Didžioji Britanija pasitrauks iš Europos Sąjungos, kad Bendrija taptų saugesnė ir veiksmingesnė.
Berlynas, Paryžius ir Varšuva ragina užmegzti glaudesnius ryšius po „Brexit“
© AFP/Scanpix

„Susidūrę su precedento neturinčiais iššūkiais Europoje, ... (privalome) intensyvinti bendradarbiavimą ir sukurti naują variklį“, – sakoma bendrame Vokietijos užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio, Prancūzijos Jeano-Marco Ayraulto ir Lenkijos Witoldo Waszczykowskio pranešime.

Jie buvo susirinkę Vokietijos rytiniame Veimaro mieste paminėti vadinamojo Veimaro trikampio politinio forumo 25-ųjų metinių.

Diplomatijos vadovai žadėjo „sustiprinti Europos integracijos pamatus... siekti lankstesnės ES, atspindinčios skirtingus šalių narių užmojus dėl didesnės integracijos“, kai bloką paliks Britanija.

Bloke pasiliekančių 27 šalių derybos tikriausiai bus sudėtingos, nes Berlyno siūloma centralizuotos federacinės Europos vizija kertasi su rytinių Bendrijos šalių palaikomu valstybių konfederacijos modeliu.

Veimare susirinkę trys užsienio reikalų ministrai taip pat ragino bloką stiprinti bendrą išorės ir saugumo politiką bei įkurti kasmetinį Europos Saugumo Tarybos susitikimą. Jame turėtų dalyvauti bloko vyriausybių vadovai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu sekmadienį sakė, kad kai kurių ES šalių atsisakymas priimti musulmonus pabėgėlius yra „nepriimtinas“. Ji dar kartą išreiškė palaikymą schemai, kad būtų nustatytos kvotos, pagal kurias atvykėliai būtų padalijami bloko šalims.

„Žinome, kad nėra paprasto atsakymo į šiuos iššūkius, bet esame pasiryžę spręsti juos kartu atnaujinto tarpusavio pasitikėjimo dvasia“, – sakoma ministrų pranešime.

1991 metais įkurtas Veimaro trikampis yra pasitarimų forumas, skatinantis minėtų trijų ES šalių bendradarbiavimą ir bendrus interesus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.