aA
Kelių klaipėdiečių kelionę į Latvijos pajūrį apkartino šios šalies pareigūnų ištartas siūlymas lietuviams dvi paras praleisti areštinėje. Priežastis – lietuviai neturėjo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų.
Lietuvių akistata su Latvijos pareigūnais: daugiau tokios klaidos nebedarys
© Shutterstock nuotr.

„Juk ir Lietuva, ir Latvija yra Europos Sąjungos narės, abi priklauso Šengeno erdvei, todėl net nepagalvojome, kad vykstant į Latviją, reikia pasiimti pasus arba asmens tapatybės korteles. Įvažiavome į Latviją, buvome vos už kelių kilometrų nuo Lietuvos sienos, smagiai praleidome laiką, o kai grįžome namo, mus sustabdė Latvijos pareigūnai“, – pasakojo klaipėdietis Algirdas.

Jis stebėjosi tuo, kad nors Latvijos pareigūnai ir matė, jog automobilio valstybiniai numeriai yra lietuviški, vis tiek kalbėjo latvių, o ne rusų kalba.

„Tačiau galiausiai mums pavyko susikalbėti. Paaiškėjo, kad jie iš mūsų reikalauja asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų. Jų neturėjome nė vienas. Dar bandžiau juokauti, kad lietuviai ir latviai esame broliai, bet juokai greitai baigėsi, kai išgirdau pasiūlymą dvi paras praleisti areštinėje, kol bus nustatytos mūsų tapatybės, o paskui dar esą grėstų iš nemaža bauda“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis Latvijos pareigūnams pateikė savo vairuotojo pažymėjimą. „Vienas pareigūnų nusinešė tą pažymėjimą į savo automobilį, kažką patikrino, grįžo ir mus paleido. Laimė, kad taip lengvai išsisukome, bet buvo tikrai nemalonu. Ir dabar tikrai žinosime, kad važiuojant net į Latviją reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, – patirtimi dalijosi Algirdas.

Jis pasakojo, kad tuo metu, kol vyko jų patikrinimas, Latvijos pareigūnai sustabdė dar kelis automobilius, kurių valstybiniai numeriai buvo lietuviški.

„Iš vieno automobilio buvo išlaipinti keturi jaunuoliai, kurie taip pat, matyt, vyko į Latvijos pajūrį pramogauti. Jų automobilį apieškojo ir pareigūnų šuo, gal narkotikų ieškojo. Kitą mikroautobusą pareigūnai kratė kone pusvalandį, liepė atidaryti variklio dangtį, bagažinę. Gal pareigūnai taip visus tikrina, nes šalis saugosi nuo pabėgėlių? Gal narkotikų ieškojo?“ – retoriškai klausė pašnekovas.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis nesistebėjo, jog lietuviai Latvijoje pateko į tokią situaciją, nes tai esą ne pirmas, ir ne paskutinis kartas.

„Lietuva į Šengeno erdvę įsiliejo nuo 2007 metų, tačiau vis dar yra žmonių, kurie nežino, kad ir Šengeno erdvėje reikia turėti asmens dokumentą. Nesvarbu, ar jūs vykstate į Latviją, ar į Lenkiją, jus bet kada gali sustabdyti tos šalies pareigūnai ir paprašyti parodyti asmens tapatybės dokumentą. Taip darome ir mes. Žmogus asmens tapatybės dokumentą turi turėti, kad įrodytų, jog turi teisę būti Šengeno erdvėje, kad jam nereikia vizos. Juk jei asmuo neturi tapatybę įrodančio dokumento, kaip galima nustatyti, kas jis toks, kokios šalies pilietis. Gal jis net neturi teisės būti Lietuvos ar, pavyzdžiui, Latvijos teritorijoje, į jas pateko nelegaliai“, – aiškino G. Mišutis.

Anot jo, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai Lietuvoje taip pat rengia akcijas, per kurias tikrina visus vidines sienas kertančius automobilius, kurių valstybiniai numeriai yra ne lietuviški.

„Gal tokią akciją buvo surengę ir Latvijos pareigūnai, jei jau žmonės pasakojo, kad buvo tikrinami ne pavieniai, o visi automobiliai. Įprasta praktika tokia, jog tikrinami ne visi automobiliai, o pasirinktinai. Tokie patikrinimai būtini. Per juos ir Lietuvoje esame ne kartą nustatę atvejų, kad į teritoriją piliečiai pateko nelegaliai, nes jiems reikėjo vizų“, – teigė G. Mišutis.

Jei Lietuvoje užsienietis pareigūnams negali pateikti asmens tapatybės dokumento, jam, kaip ir kitose šalyse, gresia administracinė atsakomybė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.