aA
45-erių metų Kauno verslininkas iki teismo nuosprendžio 1998 metais kalėjime praleido apie ketverius metus. Dėl to A. Stašaitis yra kreipęsis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre, reikalaudamas 2 milijonų litų kompensacijos.

Dideliais finansiniais nusikaltimais kaltinamo A. Stašaičio bylą toliau tiria Generalinė prokuratūra ir Tardymo departamentas prie VRM.

Vilniaus apygardos teismo nutartį Generalinė prokuratūra gali apskųsti Apeliaciniam teismui.

Prokuroras Sergejus Molotkinas po teismo posėdžio BNS korespondentui sakė nežinąs, ar skųs nutartį.

Teisėjui paskelbus nutartį, suimtojo advokatas R. Andrikis pareikalavo, kad policininkai paleistų A. Stašaitį.

Teismo posėdyje dalyvavę A. Stašaičio draugai išlaisvinimą sutiko plojimais ir pergalingais šūksniais.

Vilniaus apygardos teisėjo V. Gaidelio nutartyje rašoma, kad A. Stašaičio kardomojo kalinimo terminas pasibaigė 1999 metų gruodžio 25 dieną ir jis laiku nebuvo pratęstas.

A. Stašaitį 1994 metais Rusija išdavė pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už operacijų su užsienio valiuta pažeidimus.

Kauno teisėsaugos pareigūnai pareiškė kaltinimą A. Stašaičiui ir teisė jį ne tik už valiutinių operacijų pažeidimus, bet ir kitus nusikaltimus - svetimo turto iššvaistymu bei užvaldymu dideliu mastu, oficialių dokumentų suklastojimu, neteisėta įmonės veikla, operacijų su užsienio valiuta taisyklių pažeidimais, apgaulingu bei aplaidžiu buhalterinės apskaitos vedimu.

Prokuratūros kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad A. Stašaitis kartu su savo bendrininkais iš žmonių surinko ir negrąžino per 15 milijonų litų.

Kadangi teisti už šiuos nusikaltimus Lietuvos teisėsaugos pareigūnai nebuvo gavę A. Stašaitį išdavusios Rusijos sutikimo, Vilniaus apygardos teismo manymu, buvo pažeista Rusijos ir Lietuva teisinės pagalbos sutartis. Dėl šios priežasties tardymo veiksmai negalioja.

Nutartyje rašoma, kad A. Stašaitis pagal šį straipsnį galėjo būti nuteistas maksimalia 5 metų laisvės atėmimo bausme. A. Stašaičiui šis laikas baigėsi dar 1999 metų spalio 29 dieną.

1998 metų spalio 15 dieną Kauno miesto apylinkės teismas nuteisė A. Stašaitį 7 metų laisvės atėmimo bausme. Teismo sprendimu, taip pat konfiskuotas A. Stašaičio turtas ir atimta teisė penkerius metus dirbti su finansais susijusį darbą.

Tačiau 1999 metų rugsėjį Aukščiausiasis Teismas nuosprendį panaikino ir kartu su A. Stašaičiu nuteistus jo bendrininkus paleido iš įkalinimo įstaigų.

Trijų Aukščiausiojo teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad bylą nagrinėjęs ir nuosprendį paskelbęs Kauno miesto apylinkės teismas padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus, pažeidė teisiamųjų teisę į gynybą ir Baudžiamojo proceso kodekso straipsnį, numatantį ekstradicijos - įtariamųjų išdavimą Lietuvai.

Sausį prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad A. Stašaičio kalinimas civilizuotoje valstybėje negali būti pateisinamas, ir reikalavo rasti pareigūnus padėčiai pakeisti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.