aA
Mokslininkai teigia įrodę iki šiol tik numanytą dalyką - kad patelės gali užuosti savo jauniklius.
Mokslui žinoma, kad gyvūnai, tarp jų ir žmonės, išskiria ir užuodžia feromonus, kurių kvapas nėra malonus visuotinai pripažįstama prasme. Feromonai perduoda tam tikrą informaciją kitiems tos pačios rūšies gyvūnams.

Žmonių feromonus išskiria pažastyse esančios liaukos.

Jillis Mateo (Džilis Mateus) ir Robertas Johnstonas (Robertas Džonstonas) iš Cornello (Kornelo) universiteto Niujorke aiškinosi, ar žiurkėnų patelės gali savo vaikus atpažinti vien iš kvapo.

Jie izoliavo žiurkėnų jauniklius, kol jiems dar neišsivystė uoslė ir augino su kitos vados jaunikliais. Tie žiurkėnai pažinojo tik "pamotės" ir netikrų "brolių" kvapą.

Po kelių savaičių, kai patelės subręsdavo ir galėdavo poruotis, mokslininkai jų "pasirinkimui" pateikdavo įvairių žiurkėnų kvapus. Tarp jų būdavo ir tikrųjų bei netikrųjų "brolių" kvapai.

Žiurkėnų pateles aiškiai traukdavo negiminingų joms žiurkėnų kvapas, rašoma leidinyje "Proceedings of the Royal Society of London".

Tyrimo rezultatai rodo, kad žiurkėnai, naudodamiesi uosle, nesiporuoja su artimais "giminaičiais".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.