aA
Sekmadienį Graikijoje susitiko ortodoksų Bažnyčios iš viso pasaulio. Tai pirmas toks Susirinkimas per tūkstantį metų, rašo agentūra AFP.
Ortodoksai krikščionys
Ortodoksai krikščionys
© AFP/Scanpix

Religiniai lyderiai Graikijos Kretos salos sostinėje Heraklione šventė ortodoksų sekmines. Susirinkimas vyks iki birželio 27 dienos.

Ekumeninis patriarchas Bartolomėjus I sušaukė vadinamąją Šventąjį ir Didįjį susirinkimą dėl klausimų, susijusių su santuoka, pasninkavimu ir jungtiniu atstovavimu vyskupijose tokiose šalyse, kaip Jungtinės Valstijos ir Australija.

Mišiose, kurias tiesiogiai transliavo valstybinis transliuotojas ERT, dalyvavo ir Graikijos prezidentas Prokopis Pavlopulas.

Tačiau į Susirinkimą neatvyko Rusijos ortodoksų Bažnyčios vadovas Kirilas, atstovaujantis 130 mln. tikinčiųjų, tai yra pusė pasaulio ortodoksų populiacijos. Jo neatvykimas sukėlė grėsmę, kad bus pakenkta vienybės įvaizdžiui, kurį siekė parodyti susirinkę vadovai.

Neatvyko ir Bulgarijos bei Gruzijos ortodoksų Bažnyčių atstovai. Dėl ginčų su Jeruzale skiriant dvasininkus Katare nedalyvauja ir Antiochijos patriarchatas.

Paskutinį kartą tokio pobūdžio Susirinkimas vyko 1054 metais, kai krikščionybė skilo į katalikybę ir stačiatikybę, o šiam Susirinkimui ruoštasi daugiau nei 50 metų.

Ortodoksų bendruomenę sudaro apie 250 mln. pasekėjų visame pasaulyje ir 14 savarankiškų Bažnyčių.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.