aA
Belgijos institucijos po šalyje vykdytos didžiulio masto policijos operacijos dėl terorizmo nusikaltimų ir bandymo nužudyti trims vyrams pateikė kaltinimus, rašo BBC.
Gyvenimas… Molenbeko rajone, Briuselyje
Gyvenimas… Molenbeko rajone, Briuselyje
© Artūras Morozovas

Šeštadienį kaltinimai pateikti 27-erių metų Samirui C, 40-mečiui Mustafai B ir 29-erių metų amžiaus Džavadui B. Jie kaltinami bandymu nužudyti vykdant teroristinę veiklą ir dalyvavimu teroristinėje grupuotėje. Sulaikyti dar devyni asmenys, tačiau, remiantis federalinės prokuratūros duomenimis, tyrimą vykdantis teisėjas juos paleido.

Operacijos metu kratos atliktos 16-oje Belgijos savivaldybių, patikrinti 152 garažai.

Belgijos ministro pirmininko Charles Michel teigimu, bus didinimas saugumas viešųjų renginių metu. Po susitiko su Belgijos saugumo taryba ministras pirmininkas paskelbė, kad renginiai vyks pagal planą, ir ragino visuomenę išlaikyti ramybę.

Anksčiau šalies žiniasklaida pranešė, kad islamistai kovotojai galėjo planuoti atakas futbolo sirgaliams skirtose zonose Briuselyje, kur rodomos Belgijos rinktinės žaidžiamos rungtynės šiuo metu Prancūzijoje vykstančio futbolo čempionato metu.

Operacijos metu nebuvo aptikta jokių ginklų ar sprogmenų, kratų metu nekilo jokių incidentų, teigiama oficialiame Belgijos federalinio prokuroro pranešime. Operacija buvo pradėta atlikus tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad „būtina nedelsiant vykdyti intervenciją“.

Be to, pastarosiomis dienomis gauta įspėjimų apie būsimas atakas. Belgijos policija sulaukė su terorizmu susijusių įspėjimų, neva grupė „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų neseniai paliko Siriją ir yra pakeliui į Europą, kad Belgijoje ir Prancūzijoje įvykdytų atakas.

Laikraščio DH teigimu, kovotojai buvo ginkluoti ir ketino pasidalyti į dvi grupes, iš kurių viena siektų įvykdyti atakas Belgijoje, o kita - Prancūzijoje. Tarp galimų taikinių Belgijoje - prekybos centras, greito maisto restoranas ir policijos nuovada. Tačiau nepateikta konkrečių taikinių Prancūzijoje, kuri šiuo metu rengia Europos futbolo čempionatą dešimtyje stadionų visoje šalyje. Čempionatas vyks iki liepos 10 dienos. Manoma, kad apie 2,5 mln. sirgalių stebės 51 futbolo rungtynes.

Tuo tarpu penktadienį sulaikytas Belgijos pilietis Jusefas EA (Youssef EA). Jam pateikti kaltinimai, įtariant teroristine veikla, susijusia su kovo mėnesio išpuoliais Briuselyje, už kuriuos atsakomybę prisiėmė IS.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.