aA
Vilniuje šeštadienį surengtos LGBTI (lesbietės, gėjai, biseksualai, transseksualai, interseksualai) eitynės „Už lygybę“.
Vilniuje – seksualinių mažumų eitynės, sulaikyti šeši asmenys
© DELFI / Domantas Pipas

Eitynės nuo Lukiškių aikštės iki Bernardinų sodo įvyko be incidentų, nors sulaukė ir priešininkų.

Eitynių dalyvių skaičius, policijos pirminiais duomenimis siekia 1500-2000 žmonių.

DELFI korespondentai Mindaugas Jackevičius ir Rūta Pukenė pranešė, kad nuo vidurdienio Lukiškių aikštėje pradėjo rinktis eitynių dalyviai bei protestuotojai. Tarp susirinkusiųjų palaikyti eitynes už lygybę - nemažai užsieniečių, žmonių su vaikais, taip pat jaunimo.


Šiais metais eitynės vyko Gedimino prospekte, neapribotame nei policijos tvoromis, nei užkardomis. Tvarką ir saugumą užtikrino policijos pareigūnai, kolonos priekyje saugumą prižiūrėjo ir specialiai pasamdyti apsaugos darbuotojai.

Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko DELFI žurnalistei teigė, kad taip pasielgta siekiant užtikrinti įvairių šalių ambasadorių saugumą.

Palaikymą seksualinių mažumų bendruomenei šiais metais pademonstravo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Liberalų sąjūdžio parlamentarė Dalia Kuodytė, liberalė Aušrinė Armonaitė, konservatorius Mykolas Majauskas su dukra, Vilniaus miesto tarybos narys Markas Adamas Haroldas, žurnalistė Indrė Makaraitytė su šeima, socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė, Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, Seimo narys Vytautas Matulevičius, Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin ir daugybė kitų žmonių.

F. Kukliansky interviu DELFI eitynių metu sakė sulaukusi piktų replikų dėl dalyvavimo renginyje net ir savo bendruomenėje, tačiau ji teigia, kad situacija sparčiai keičiasi.

Izraelio ambasadorius A. Maimonas sakė nesuprantantis, kaip jis galėtų nedalyvauti eitynėse, tuo metu žurnalistė I. Makaraitytė pažymėjo, kad anksčiau savo teisių reikalavo moterys, dabar atėjo seksualinių mažumų eilė.

Gatvėje DELFI žurnalisto M. Jackevičiaus kalbinta moteris sakė anksčiau į seksualines mažumas žiūrėjusi skeptiškai, bet dabar savo nuomonę pakeitė. Pasak pašnekovės, jos nuomonę pakeitė spauda. Moteris sako padariusi išvadą, kad seksualinės mažumos netrukdo.

Policija sulaikė 6 asmenis

Tačiau eitynėse buvo ir priešininkų, kurių gretose buvo matyti Petras Gražulis, Stanislovas Buškevičius, Vytautas Šustauskas su savo kolegomis. Beje, V. Šustauskas penktadienį spėjo paprotestuoti ir prieš NATO Šiauliuose.

DELFI korespondentai pranešė, kad policijos pareigūnai priėjo prie P. Gražulio prašydami pakalbėti akis į akį. Pastarasis leido suprasti, kad šiais metais bus ramus: „Ne, manau, panešti nereikės“.

2013 m. P. Gražulis iš eitynių policijos pareigūnų buvo išneštas ant rankų, nes bandė prasibrauti pro policijos užkardą.

Tarp 12 ir 12.30 valandos Gedimino prospekte ir jo prieigose policija sulaikė tris asmenis. Vienas turėjo kiaušinių pakuotę ir atsisakė eiti namo, kitas girtas kabinėjosi prie žmonių, trečias turėjo peilį ir viešai šlapinosi. Visi nuvežti į policijos komisariatą.

Apie 13.02 valandą policijos lydima eisena pajudėjo Gedimino prospektu. Nuo paskutinio pranešimo sulaikytas dar vienas neblaivus, prie žmonių besikabinėjęs vyras.

Policija beveik tuo pat metu pastebėjo skraidyklę, tačiau jos operatorius buvo rastas ir įvykdė reikalavimą jį nuleisti. Policija paprašė skraidyklę nuleisti saugumo sumetimais, kad nenukristų ant galvų.

Pareigūnai tikrino įtarimą keliančius asmenis, jų turimus ar gatvėse paliktus daiktus, šiukšlių dėžių turinį.

13.27 valandą eisena pasiekė Katedros aikštę, kur juos pasitiko grupė protestuotojų, garsiai reiškusių savo nepasitenkinimą. Jokių incidentų neužfiksuota.

Eitynių priešininkai dalyvius pasitiko prie Katedros ir rėkė „Gėda!", „Py***rai!" Protestuotojai aiškino, esą daugybė Europos Sąjungos pinigų tenka seksualinių mažumų organizacijoms.

S. Buškevičius DELFI sakė, kad seksualinių mažumų nepalaiko didžioji Lietuvos visuomenės dalis ir kad natūraliai porą turi sudaryti vyras ir moteris.

13.38 valandą eisenos kolonos pradžia pasiekė Bernardinų sodą. Iki tol kolonos seka buvo savotiškai sutrikusi - atsiskyrus jos pradžiai, paskui sekę dalyviai surengė savotišką simbolinį pasirodymą, „instaliaciją", ties Katedra kuriam laikui sugulę ant grindinio ir sustabdę einančius paskui. Incidentų neužfiksuota.

Eitynių dalyvių kolonai įpusėjus įeiti į Bernardinų sodą, prie centrinio įėjimo apie 20 asmenų grupė asmenų grubiai ir garsiai pradėjo reikšti savo neapykantą. Du asmenys dėl nenorminės leksikos naudojimo pristatyti į policiją - vienas jų buvo girtas.

Eitynių ir renginio parke apsaugai buvo vadovaujama iš mobiliosios vadavietės, įrengtos specialiame autobuse. Renginio metu iš čia apsaugai vadovavo ir viską monitoriuose stebėjo šeši pareigūnai, tarp jų - ir Vilniaus apskrities policijos viršininko pareigas einantis Antonis Mikulskis.

Pagrindinis eitynių šūkis – „Mes esame žmonės, ne propaganda“.

Renginys Bernardinų sode prasidėjo tylos minute Orlando žudynių aukoms atminti. Organizatoriai kvietė švęsti teisę būti savimi.

Kalbą sakiusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė sakė tikinti,kad ir Lietuvoje bus su pagarba kalbama apie seksualines mažumas.

Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Ulrike Lunacek džiaugėsi eitynėmis pasirinktu žodžiu „Mes esame žmonės, ne propaganda". Ji kritikavo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, pagal kurį knyga „Gintarinė širdis" uždrausta jaunesniems nei 14 metų asmenims. Knygoje kalbama apie dviejų princų meilę.

V. Simonko: politikai atsilieka nuo gyvenimo

Lietuvos gėjų lygos pirmininkas V. Simonko DELFI sakė, kad visi mes turėtume būti laimingi, nes pamatėme, kiek lietuvių gerbia žmonių teises.

„Manau, kad Lietuva ką tik priartėjo prie Europos vertybių. Labai džiaugiuosi, kad mus visi palaikė“, – sakė jis.

Anot V. Simonko, nesklandumų eitynių metu jis nepastebėjo. Tiesa, neslėpė nusivylimo, kad eitynėse dalyvavo palyginti nedaug politikų.

„Mūsų politikai atsilieka nuo gyvenimo, nes rinkėjai yra čia“, – aiškino Lietuvos gėjų lygos pirmininkas.

Organizatorių teigimu, eitynėmis siekiama pasinaudoti norint atkreipti dėmesį į diskriminacinio pobūdžio Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų taikymą LGBTI bendruomenės atžvilgiu bei skatinant visuomenės diskusiją dėl tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimo.

Vilniuje – seksualinių mažumų eitynės, sulaikyti šeši asmenys
© DELFI / Domantas Pipas

Iš Bernardinų sodo linksmybės persikels į „Loftą“, kur parko koncerto metu pasirodys „Eurovizijos“ nugalėtoja Dana International (Izraelis), DJ Leomeo (Prancūzija), LaDiva Live (Prancūzija), Maria Sam Katseva (Ukraina), Lietuvos atstovai „Eurovizijoje“ Donatas Montvydas bei Sasha Song, „Muzikos akademijos“ laimėtojas Ruslanas Kirilkinas.

Eitynėms – R. Šimašiaus ir ambasadorių parama

Nors po praėjusios savaitės žudynių Orlando gėjų klube kalbėta apie būtinybę solidarizuotis su LGBTI bendruomene, nei valstybės vadovai, nei Vilniaus meras Remigijus Šimašius eitynėse nedalyvavo. Tačiau R. Šimašius eitynių dalyviams atsiuntė vaizdo sveikinimą ir akcentavo, kad savivaldybė eitynėms nedarė dirbtinių kliūčių.

Vilniuje – seksualinių mažumų eitynės, sulaikyti šeši asmenys
© DELFI / Domantas Pipas

Paramą eitynėms deklaravo Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Vakarų šalių ambasados. Prie šios iniciatyvos neprisidėjo keturios ambasadas Vilniuje turinčios Europos Sąjungos (ES) šalys – Lenkija, Vengrija, Rumunija ir Graikija.

Prie eitynių prisijungė ir buvusi Islandijos ministrė pirmininkė Johanna Sigurðardóttir, Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Ulrike Lunacek, JAV nužudyto homoseksualaus studento Matthew Shepardo tėvai Judy ir Dennisas Shepardai, Švedijos kultūros ir demokratijos ministrė Alice Bah Kuhnke.

Homoseksualų eitynės Vilniuje rengiamos trečią kartą – ankstesnės rengtos 2010 ir 2013 m. Šįmet pirmą kartą eitynių dalyviams dėl teisės žygiuoti nereikėjo kovoti teismuose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.