aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nenori naujo Šaltojo karo su JAV. Jo šaliai nereikia tokio konflikto. Maskva vykdo politiką, kuri paremta „bendradarbiavimu ir kompromisų paieška“. Tai V. Putinas pareiškė Sankt Peterburge vykstančiame Tarptautiniame ekonomikos forume.
Iš V. Putino — netikėtas reveransas JAV
© Sputnik

Be to, jis pasakė kai ką netikėto. Anot rusų naujienų agentūros TASS, V. Putinas pripažįsta, kad JAV yra paskutinioji likusi supervalstybė.

„Mes tai suprantame ir esame pasirengę bendradarbiauti su JAV“, – agentūra cituoja V. Putiną.

„Pasauliui reikia tokios galingos valstybės kaip JAV. Ir mums jos taip pat reikia. Tačiau mes nenorime, kad ji nuolat kištųsi į mūsų vidaus reikalus ir neleistų Europai kurti su mumis santykių“, – sakė V. Putinas, kurį cituoja TASS. JAV esą diktuoja savo europiečiams partneriams toleruoti sankcijas Rusijai, nors jos kenkia ir Europos šalių ekonomikoms. „Kodėl jos tai toleruoja? Aš to nesuprantu“, – kalbėjo Kremliaus šeimininkas.

Iš tikrųjų Rusijai visad buvo svarbu „supervalstybės“ statusas. Dėl Ukrainos konflikto JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) 2014 metų pavasarį pavadino Rusiją regionine galia ir pabrėžė, kad didžiausia Žemės valstybė nėra didžiausia JAV grėsmė. Tokie B. Obamos žodžiai tuomet Maskvos buvo sutikti pašaipiai.

Kalbėdamas apie Sirijos konfliktą, V. Putinas sakė nematąs, kad situacija šioje šalyje gerėtų. Jei viskas liks taip, kaip yra dabar, esą šalis ateityje žlugs.

V. Putinas kritikavo, kad Vakarai ignoruoja, jo nuomone, teisėtus Rusijos interesus. Anot jo, nėra jokių priežasčių NATO tęsti savo ekspansiją į Rytus. Jis kritikavo ir Aljanso priešraketinės gynybos programą, kuri kuriama toliau, nors branduoliniam pavojui Irane užkirstas kelias – o tai esą buvo pagrindinė programos kūrimo priežastis.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.