aA
Ar galima pasirinkti vyro pavardę be -ienė galūnės? Mano būsimas vyras yra Milius, ar galėsiu pasirinkti pavardę Milė? Ar būtina pasirinkti Milienė?
Ernesta Kalainytė
Ernesta Kalainytė
© D.Lauručio nuotr.

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako Norvilis & Kalainyte Legal Services teisininkė Ernesta Kalainytė

Moterų pavardžių keitimas (suteikimas) reglamentuojamas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2003 m. birželio 26 d. nutarime Nr. N-2 (87) „Dėl moterų pavardžių darymo“.

Nutarimo 1 str. yra nurodyta, kad moterų pavardės pagal vyro pavardę daromos su priesagomis -ienė, -(i)uvienė. Tačiau to paties nutarimo 2 str. yra nurodyta, kad tais atvejais, kai norima turėti (suteikti) pavardės formą, kuri nenurodytų šeiminės padėties, pavardė iš vyriškos pavardės gali būti daroma su galūne , pvz.: Alminė (iš Alminas), Vaitiekė (iš Vaitiekus), Misevičė (iš Misevičius) ir pan., o tuo atveju, kai vyriškos pavardės turi galūnę , moteriška pavardė lieka nepakitusi, pvz.: Mylė, Lapė.

Taigi, atsakant į jūsų klausimą, nurodome, kad remiantis minėtu nutarimu, jums sudarius santuoką su vyru, jūs turėsite teisę pagal pageidavimą pasirinkti vyro pavardę su galūne , t. y. Milė arba su galūne -ienė, t. y. Milienė.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.