aA
Ko iš tikrųjų reikia žmonėms iš politiko? Pirma, kad jis turėtų idėjų ir dirbtų (akivaizdus skirtumas tarp “dirbti” ir ”vykdyti zadanijas”). Antra, kad elgtųsi pagal sąžinę ir moralę. Trečia, kad duotų įrankius visuomenei patikrinti tų darbų gerumą.
Remigijus Šimašius' appeal explains some of the surge in popularity that the liberals enjoyed
Remigijus Šimašius' appeal explains some of the surge in popularity that the liberals enjoyed
© DELFI / Domantas Pipas

Svarbiausias mūsų siekis, kuriuo gyvename šiomis dienomis, yra apginti idėjas, kurios svarbios visiems liberaliai mąstantiems žmonėms. Kai retrospektyviai metame akį į praėjusį dešimtmetį, akivaizdu, ką nuosekliai gynė liberalai. Kas, jei ne liberalai, kovojo prieš naujų mokesčių įvedimą? Realiai mažino biurokratiją? Iškovojo krepšelį vaikų būreliams tam, kad naujoji karta augtų išmani ir stipri? Kas, jei ne liberalai siekia dvigubos pilietybės tam, kad užsieniuose gimę vaikai būtų lietuviais? Kas, jei ne liberalai, gina asmens laisvę nuo “talibano”, o ekonominę laisvę nuo komunizmo išpuolių?

Savo programoje turime solidų darbų ir priemonių planą. Mūsų dėmesys skiriamas konkretiems veiksmams, kurie per ateinančius ketverius metus pagerins žmonių gyvenimą. Kovojame už mažesnius mokesčius dirbantiems, siekiame, kad daugiau pinigų liktų žmogui ir šeimai. Mūsų visų pragyvenimo lygis augs tuomet, kai visiems norintiems dirbti bus atveriamos durys. Užsidirbti bus žymiai lengviau, kai priežiūros institucijos padės, o ne baus, mokesčiai skatins įmones augti, o ne slėgs. Daugiau galimybių veikti, modernus švietimas, patrauklūs gyventi ir dirbti regionai, atsakinga, efektyvi, greita valdžia – to sieksime artimiausiais metais.

Dėl šių darbų už mus balsavo žmonės, šių darbų reikšmė tikrai nesumažėjo per praėjusį mėnesį.

Visuomet prisimenu, kad mus į Liberalų sąjūdį suvienijo bendras tikslas ir tos pačios vertybės. Būtent dėl vertybių, todėl kad nuosekliai dėl jų kovojome, mumis patikėjo daugiau nei pusantro šimto tūkstančių Lietuvos žmonių.

Štai pagrindinis liberalų principas: laisvė niekada neatsiranda be atsakomybės. Žmogus privalo turėti laisvę pats nuspręsti kaip jam elgtis, tačiau suklydęs jis turi atsakyti už savo veiksmus. Mums, susibūrusiems į Liberalų sąjūdį, atsakomybės kartelė keliama aukščiau nei kitiems. Ką šiandien reiškia prisiimti atsakomybę? Man akivaizdu, jog žmonių pasitikėjimą galima susigrąžinti tik tuomet, kai duodi įrankius patikrinti politikų veiksmus ir elgesį.

Manęs dažnai klausia, kaip liberalų partija keičiasi, ką darome, kad žmonės mumis pasitikėtų? Drąsiai galiu pasakyti, kuo mūsų partija skiriasi nuo kitų Lietuvoje. Nedangstome įtariamų politikų, nesislapstome, nemeluojame, darome rimtas išvadas, keičiamės, ir keliame sau dar aukštesnius reikalavimus.

Šiomis savaitėmis atvėrėme partijos finansinius duomenis, su kuriais kiekvienas gali susipažinti Liberalų sąjūdžio interneto svetainėje. Pradėjo veikti mūsų skaidrumo ir pasitikėjimo linija, kurioje rūpimais klausimais apie partijos veiklą telefonu galima pabendrauti ir su partijos lyderiais. Parengėme Skaidrumo standartą. Tai yra taisyklių rinkinys, įpareigojantis partijos narius skelbti apie save visą visuomenei rūpimą informaciją, padedantis jiems būti atsakingiausiais šalyje politikais. Atsinaujinome - išrinkome naują partijos valdybą, naujus Etikos ir skaidrumo, Kontrolės komisijų narius. Taigi, padarėme daug tam, kad taptume atviresni. Panašias priemones taiko modernios organizacijos, norinčios būti atsakingai valdomomis, norinčios, kad visuomenė jomis pasitikėtų ir galėtų patikrinti. Kaip geriau atsinaujinti ir pirmauti šioje srityje tarėmės su ekspertais ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Stipri programa, atsinaujinimas, didesnė visuomenės kontrolė šiandien mums padeda būti stipresniems nei vakar, o rytoj būsime dar stipresni nei šiandien. Kreipiuosi ir į kolegas, ir į visus mus palaikančius, kovokime kartu už tai, kad mums visiems svarbios vertybės ir darbai būtų apginti. Jei palaikysime vieni kitus, laimėsime visi.