aA
Seimo rinkimų įstatyme siūloma nustatyti, kad kiekvienas kandidatas į Seimo narius turi pareigą pasitikrinti poligrafu ir viešai paskelbti gautus rezultatus.
Petras Gražulis
Petras Gražulis
© DELFI / Domantas Pipas

Tokį Seimo rinkimų įstatymo papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo parlamentaras „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Siūloma, kad tikrinimo duomenys būtų nurodomi kandidato į Seimo narius anketoje. Jeigu kandidatas į Seimo narius atsisako viešai paskelbti tyrimo poligrafu rezultatus, pagal projektą, tai turi būti pažymėta Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) leidžiamame kandidato į Seimo narius rinkimų plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu prie kandidato pavardės.

„Šio projekto rengimą paskatino būtinybė išvalyti Lietuvos politinę sistemą nuo galimai korumpuotų arba valstybei nelojalių piliečių, kurie siekia tapti Seimo nariais. Kadangi Lietuvoje į dienos šviesą iškelta didžiausia politinės korupcijos byla, tenka pripažinti, kad į Seimą patenka nemažai korumpuotų asmenų, kurie diskredituoja valstybę ir kerta per žmonių pasitikėjimą valdžia“, – sako projekto autorius P. Gražulis.

Jis tikisi, kad įstatymo projektas pagerins kriminogeninę situaciją bei padės sumažinti korumpuotų bei valstybei nelojalių piliečių patekimą į valdžią.

P. Gražulio teigimu, priėmus šį projektą, Vidaus reikalų ministerija turės nustatyti kandidatų į Seimo narius tikrinimo poligrafu tvarką. Taip pat būtina pakeisti Poligrafo naudojimo įstatymo nuostatas.

Šiuo metu kandidatų į Lietuvos Respublikos Seimo narius tikrinimas poligrafu nėra numatytas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.